Under 2015 mottog Sverige 162 877 asylsökande varav 24 000 var ensamkommande minderåriga från Afghanistan. Men väntetiden på beslut från Migrationsverket är lång och under tiden går dessa ungdomar i skolan, lär sig språket och ser sin framtid här. Sedan flyktingkrisen har Sverige skärpt migrationslagen och genomför utvisningar till Afghanistan för de som blivit vuxna och inte anses ha asylskäl. De som inte vill återvända söker andra alternativ: Många överklagar beslutet andra försöker få tillstånd att stanna genom Gymnasielagen, några reser vidare till ett annat europeiskt land och vissa försöker leva gömda i Sverige med allt vad det innebär.

Henrik Malm Lindberg blev intervjuad om bland annat hur den svenska arbetsmarknaden fungerar och vilket behov som finns av arbetskraft. Vilka andra chanser finns det att få stanna kvar? Det underlaget användes sedan som stöd för att göra dokumentärfilmen som fokuserar på de som inte fått ett beviljat uppehållstillstånd. Hör deras berättelser om att återvända till Afghanistan och att återmigrera till Europa.

Foto av FsHH från Pixabay.