Hoppa till huvudinnehåll

Vi använder kakor för att förbättra din upplevelse på webbplatsen. Läs mer om kakor

Delmi, till startsida
  • Publikationer
  • Seminarier
  • Delmi-podden
  • Nyheter
  • Migration i siffror
  • Projekt
  • Om Delmi
  • In English
  • Kontakt
Delmi, till startsida
  • Publikationer
  • Seminarier
  • Delmi-podden
  • Nyheter
  • Migration i siffror
  • Projekt
  • Om Delmi
  • In English
  • Kontakt
  1. Start
  2. Nyheter
  3. Migrationsquiz: Internationella flyktingdagen
20 juni 2022

Migrationsquiz: Internationella flyktingdagen

Delmis logga.

Delegationen för migrationsstudier (Delmi) initierar studier och förmedlar forskningsresultat på migrationsområdet. Vårt uppdrag är att identifiera och fylla kunskapsluckor och nå ut med information till allmänheten.

Testa dina kunskaper med vårt quiz!

Den 20 juni är det Internationella flyktingdagen. Quizet ger dig möjligheten att lära dig 5 nya saker om de miljontals människor som tvingas lämna sina hem. Lycka till!

Fråga 1 av 5: I slutet av 2020 befann sig 82,4 miljoner människor på flykt. Hur stor andel av dessa var internflyktingar (dvs har flytt inom sitt hemland)?

Rätt svar: Tre av fem flyktingar har flytt inom sitt eget land. Det motsvarar 48 miljoner internflyktingar (eller Internally displaced people - IDP - på engelska). Flest internflyktingar i världen har Syrien (6,6 miljoner),  Demokratiska republiken Kongo (5,3 miljoner) och Colombia (4,9 miljoner). Delmi har studerat frågan om ansvarsfördelning för flyktingar och internflyktingar från ett globalt perspektiv. Du kan läsa mer i Ansvarsfördelning för flyktingar i Mellanöstern och i Nordafrika (2017:8) och En rättvis fördelning: ansvarsfördelning för skyddsbehövande (2017:10).

Källa: Global Report on Internal Displacement 2021 (Relief Web).

Fråga 2 av 5: Konflikter och våld är de vanligaste orsakerna när människor tvingas lämna sina hem. Hur många asylsökande beviljades uppehållstillstånd i EU under 2020?

Rätt svar: 256 617 personer. Under 2020 beviljades omkring 2,25 miljoner uppehållstillstånd i EU. Under 2019 var siffran omkring 3 miljoner och minskningen berodde på reserestriktionerna till följd av Covid-19. Majoriteten, 40 procent (903 398 personer), beviljades uppehållstillstånd på grund av arbete jämfört med 11 procent (256 617 personer) som var asylsökanden. Den vanligaste nationaliteten som fick beviljat uppehållstillstånd i EU 2020 var ukrainare. Läs mer om migrationsbenägenheten bland ukrainare innan kriget i Delmis policy brief Hur många kommer fly från Ukraina och vilka EU-länder kommer de söka sig till? (2022:3).

På Delmis sida Migration i siffror kan du även se antalet asylansökningar i EU/EES-länderna mellan 2008–2020, antalet som antingen blivit beviljade uppehållstillstånd av skyddsskäl eller som har fått avslag på sin ansökan.

Källa: Allmän statistik om invandringen till EU (Europeiska Kommissionen).

Fråga 3 av 5: Under de senaste två decennierna har mer än 300 000 personer fått avslag på sin asylansökan och beslut om att återvända. Hur många procent har återvänt självmant i Migrationsverkets regi?

Rätt svar: 44 procent. Färre än hälften av alla återvändandeärenden resulterar i ett frivilligt återvändande. De som överlämnats till Polisen för tvångsvis utresa utgör ungefär 15 procent och en knapp tredjedel av alla ärenden utgörs av avvikna som överlämnats till Polisen. I De som inte får stanna - Att implementera återvändandepolitik (2020:1) undersöks hur återvändandeprocessen går till i praktiken och hur samverkan ser ut mellan de olika aktörerna. För mer information om vad som sker efter ett återvändande rekommenderas rapporten De som skickades tillbaka: Återvändande och återintegration av avvisade asylsökande till Afghanistan och Irak (2021:10).

Fråga 4 av 5: Till följd av den ryska invasionen av Ukraina aktiverades EU:s massflyktingsdirektiv den 4 mars 2022. Vem erhåller tillfälligt skydd enligt de nya reglerna?

Rätt svar: Samtliga påståenden är korrekta. Alla listade ovan som drabbas av situationen och som är i behov av skydd får stanna i Sverige. ”Statslösa och tredjelandsmedborgare som kan bevisa att de varit lagligt bosatta i Ukraina före den 24 februari 2022 med permanenta uppehållstillstånd utfärdade i enlighet med ukrainsk lag, och som inte kan återvända på ett säkert och varaktigt sätt till sitt ursprungsland, skyddas också enligt de nya reglerna” skriver författarna i Delmis policy brief Massflyktsdirektivet: EU:s svar på skyddssökande från Ukraina. Tillfälligt skydd – ”varför”, ”vem”, ”vad”, ”var” och ”hur” (2022:4). Massflyktsdirektivet har ändrats sedan policy briefen lanserades och vi hänvisar till Migrationsverkets hemsida för de senaste uppdateringarna.

Lyssna även på avsnitt 14 av Delmi-podden om den ukrainska flyktingkrisen där representanter från Migrationsverket deltar och bland annat berättar hur direktivet skiljer sig mot de som kommer till Sverige som asylsökande.

Mer information om direktivet: Frågor och svar om massflyktingsdirektivet - för kommuner, regi­oner och apotek  (Migrationsverket).

Fråga 5 av 5: Språket framhålls ofta som nyckeln till en lyckad integration. Men Sverige är också ett flerspråkigt land där majoriteten av befolkningen kan tala minst två språk. Vilka är de största modersmålen i rangordning i Sverige?

Rätt svar: Svenska, arabiska, finska, bosniska, kroatiska, serbiska och montenegrinska samt kurdiska. Det talas cirka 200 olika språk i Sverige. Dessutom finns det fem nationella minoritetsspråk. Studier har påvisat att ett välutvecklat modersmål, aktivt stöd i form av studiehandledning på modersmål och språk- och kunskapsutvecklande arbetssätt leder till bättre generella skolresultat. I Delmis policy brief Nyanlända elever och lärande på gymnasieskolans språkintroduktionsprogram (2020:9) betonas vikten av modersmålsundervisning för att utveckla det svenska språket och stärka nyanländas integration.

Källa: Språken i Sverige (Institutet för språk och folkminnen).

Nu har du gjort färdigt quizet, bra jobbat! Kika gärna runt på vår hemsida för att lära dig mer om olika migrationsfrågor. För frågor, kontakta ju.delmi@regeringskansliet.se.

Gör vårt första quiz om migration och integration

  • Hur bra koll har du egentligen på migrationsfrågor?
Delmi, till startsida

Kontakt

Delegationen för migrationsstudier / Ju 2013:17
Kv. Garnisonen, 103 33 Stockholm
08 405 10 00
ju.delmi@regeringskansliet.se

Länkar

  • Prenumerera på Delmis utskick
  • Om Delmi
  • Tillgänglighetsredogörelse

Sociala medier

  • Twitter
  • LinkedIn