Är du intresserad av akademisk forskning och av politikutveckling? Vill du bidra med underlag till den framtida migrations- och integrationspolitikens utformning? Vi kan erbjuda dig ett kvalificerat analysarbete med både projektansvar och samverkan med många olika nationella och internationella aktörer.

Delegationen för migrationsstudier (JU 2013:17) är en kommitté som inrättats i syfte att öka analys- och utvärderingskapaciteten i Sverige inom migrationsområdet samt möjligheterna att använda relevanta forskningsresultat. Delmi ska också bidra till samhällsdebatten genom att sprida kunskap och information om migrationsfrågor hos allmänhet, journalister och icke-statliga organisationer.

Delmi ska genom studier, sammanställningar av forskningsresultat, analys och utvärdering belysa sambanden mellan migration och t.ex. utveckling, integration och arbetsmarknad i Sverige, EU och internationellt. Dessa studier ska leda till policyrekommendationer som kan bidra både till ökad kunskap om migrationens drivkrafter och effekter, samt om effekterna av den förda politiken. 

Arbetsuppgifter

Arbetet på Delmis kansli bedrivs huvudsakligen genom att externa forskare får i uppdrag att genomföra kvalificerade studier på migrations- och integrationsområdet som publiceras i rapportform. Vissa av Delmis studier genomförs i egen regi. Rapporterna presenteras vid offentliga seminarier, webinarier eller rundabordssamtal.

Vi söker nu en utredningssekreterare som ska arbeta med att initiera studier, följa skrivprocessen, arrangera interna och externa seminarier samt andra sammankomster. Men det kan också bli aktuellt att bidra som författare. Som utredningssekreterare på kansliet har du ett stort ansvar för granskningsarbetet både när det gäller vetenskapligheten och textens tillgänglighet utanför akademin. I rollen ingår även att ta fram nödvändiga underlag och material för kommittén och dess ledamöter, bevaka flera forskningsområden och bygga nätverk med både forskare, beslutsfattare och organisationer.

Kvalifikationer

Du har en akademisk examen med ekonomisk, samhällsvetenskaplig, juridisk, humanistisk eller annan lämplig inriktning och är gärna förtrogen med kvantitativa metoder. Du bör helst vara disputerad forskare med flerårig erfarenhet av forskning eller kvalificerat utredningsarbete. Du har erfarenhet av att leda och administrera projekt. Arbetsuppgifterna kräver att du är flytande i svenska och har mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och i skrift. Vidare bör du ha erfarenhet av att samverka med många olika aktörer. Det är även meriterande om du har erfarenhet av arbete inom Regeringskansliet, annan myndighet eller från organisation av relevans för migrations- och integrationsområdet eller motsvarande internationellt arbete.

Som person bör du vara initiativrik, resultatinriktad, noggrann samt ha god kommunikativ förmåga. Uppgifterna och arbetssättet ställer krav på förmåga och intresse av att självständigt driva och planera ditt arbete, samt att arbeta tillsammans med en liten grupp av kollegor. Du bör ha lätt för att anpassa dig till ändrade omständigheter och förmåga att tillsammans med andra uppnå resultat.

Övrigt

Tillträde från 1 maj 2022 alternativt i överenskommelse med dig som blir aktuell för tjänsten.

Befattningen är ett vikariat på 6 månader. Möjligheter till en förlängning kan finnas. Omfattningen är heltid eller enligt överenskommelse.

Är du intresserad?

Vill du veta mer om den utlysta tjänsten, kontakta tf kanslichef Henrik Malm Lindberg på 08 405 44 69 (henrik.malm.lindberg@gov.se). Du kan även kontakta de fackliga företrädarna Catharina de Grad, ST och Martin Rhodin, Saco. De båda nås via växeln på 08 405 10 00.

Välkommen med ansökan i form av CV och personligt brev. Du ansöker om tjänsten via vårt rekryteringsverktyg [länk] senast måndag den 21 mars 2022.

Foto från Delmi.