Följ seminariet live onsdagen 25e september kl 13.00-14.30! 

Rapporten undersöker svenska och utländska myndigheters roll, funktion och samarbete i återvändandeprocessen. Syftet är att adressera hur nationella och bilaterala diplomatiska verktyg (både formella och informella) kan främja ett effektivare, hållbart och humant återvändande av de individer som saknar laglig rätt att vistas i Sverige. Studien är baserad på intervjuer med representanter för svenska myndigheter och diplomatiska beskickningar i Sverige, där ett flertal länder finns representerade. Bland annat visar studien att det finns två huvudsakliga aspekter av återvändande- och återtagandeprocessen. Den första är den operativa och logistiska, där myndighetspersonal i Sverige samarbetar med ambassadpersonal på konsulär nivå för att hantera specifika ärenden som rör ursprungsländernas återtagande av individer som saknar laglig rätt att vistas i Sverige.

Den andra aspekten rör återvändandepolitik och fokuserar på användning av diplomatiska verktyg för att uppmuntra och underlätta för länder att ta emot sina medborgare under vissa villkor. Dessa verktyg kan variera kraftigt beroende på det aktuella landets situation, sammansättningen av den återvändande gruppen och de befintliga relationerna mellan de inblandade länderna. 

Rapporten har författats av Constanza Vera Larrucea, forskare i statsvetenskap och utredningssekreterare på Delmi, och Iris Luthman, fil.kand i internationella relationer och utredningssekreterare på Delmi.

Medverkande (utöver författarna)

Anders Hall, Statssekreterare hos migrationsminister Johan Forsell.

Elin Svensson, Uppdragsledare återvändande, Myndighetsstaben vid Migrationsverket.

Mehreteab Mulugeta, ambassadör Etiopiens ambassad i Sverige.

Moderator: Annika Sundén

Fotograf:Mmoka via Unsplash