Välkommen till ett seminarium där vi presenterar den nya kunskapsöversikten Den byggda miljöns betydelse för att minska boendesegregation och ojämlika livsvillkor. Publikationen analyserar forskning om hur den byggda miljön – från gatunät och offentliga rum till bostadsutbud och upplåtelseformer – påverkar människors möjligheter att mötas och leva i mer integrerade samhällen.
Se hela seminariet i efterhand!
Seminariet inleds med en presentation av forskarna och rapportförfattarna Lars Marcus och Ann Legeby, som sammanfattar centrala insikter från kunskapsöversikten. Därefter följer ett panelsamtal, lett av Anders Bjers, där experter diskuterar hur stadsplanering kan användas som ett verktyg för att motverka segregation och stärka social sammanhållning.
Diskussionen kommer bland annat att belysa vilka faktorer i den byggda miljön som har störst betydelse för att minska segregation, hur stadsplanering kan skapa mötesplatser och främja kontakt mellan olika grupper samt vilka politiska och planeringsmässiga åtgärder som krävs för att utveckla en mer jämlik och inkluderande stad.
Deltagare:
- Lars Marcus, rapportförfattare och professor i Stadsbyggnad vid Chalmers tekniska högskola
- Ann Legeby, rapportförfattare och professor i Tillämpad stadsbyggnad vid Kungliga tekniska högskolan
- Mats Franzén, professor i sociologi vid Uppsala universitet
- Emina Kovacic, ordförande i Sveriges Arkitekter och stadsarkitekt i Karlshamn
- Karolina Skog, strategisk rådgivare inom bostadsförsörjning, stadsutveckling och hållbar utveckling vid Stadsmissionen
- Moderator: Anders Bjers, kommunikationsstrateg på Vetenskapsrådet.
Varmt välkommen!
Kunskapsöversikten Den byggda miljöns betydelse för att minska boendesegregation och ojämlika livsvillkor, som publiceras samma dag som seminariet, är skriven inom ramen för ett samarbete mellan Delegationen för migrationsstudier (Delmi) och Vetenskapsrådet, som en del av en gemensam satsning på att ta fram en serie kunskapsöversikter om segregation.