Tidöavtalet utformades nu för två år sedan, om du blickar tillbaka till dessa två åren, vilken har varit den mest betydande förändringen inom migrations- och integrationsområdet som ni åstadkommit/genomfört/implementerat?
Under mandatperiodens första två år har det varit omfattande förändringar på integrations- och migrationsområdet såväl nationellt som på EU-nivå med antagandet av asyl- och migrationspakten. Regeringens paradigmskifte ger resultat. Migrationsverkets senaste prognos visar att Sverige i år kan komma att få den lägsta asylinvandringen sedan 1997. Det här är viktigt för att få bättre förutsättningar att lyckas med integrationen och minska utanförskapet. Det är svårt att bara nämna en åtgärd som varit den mest betydande. Snabbspåret för högkvalificerad arbetskraft som har minskat handläggningstiden från 101 dagar till långt under 30 dagar, satsningar för att utrikesfödda kvinnor lättare ska komma in på arbetsmarknaden och reformeringen av mottagandesystemet är några exempel på viktiga åtgärder som den här regeringen har vidtagit.
Vad anser du är den störta utmaningen inom migration- och integrationspolitiken framöver? Vilken förändring vill ni se här?
En av de stora utmaningarna är att migration är ett mycket komplext ämne, medan debatten ofta blir förenklad och polariserad. Detta gör det svårt att förmedla en nyanserad och balanserad bild av regeringens migrations- och integrationspolitik. Regeringen vill minska asylinvandringen samtidigt som vi vill öka den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen. Utmaningen ligger i att kommunicera denna nyans på ett tydligt sätt i en ofta polariserad diskussion.
Vilken roll spelar den oberoende forskningen i migrationspolitiska beslut? Och finns det ett behov av att utöka forskningens roll i politiken? Vilket område inom migration ser ni är i behov av att ägna ytterligare forskningsinstanser åt?
Forskning är avgörande för att Sverige ska kunna hantera samhällsutmaningar. I föränderliga tider är det viktigt att politiska reformer analyseras och utvärderas, och här spelar oberoende forskning en central roll. Det är även viktigt att förstå varför människor migrerar och hur migration påverkar till exempel ekonomin och arbetsmarknaden men också människors attityder. Det finns absolut ett behov av att stärka forskningens roll, särskilt för att skapa en långsiktig och hållbar migrationspolitik.
Fotograf: Axel Adolfsson via Moderaterna