Denna Policy Brief granskar förslag i Tidöavtalet som påverkar tryggheten kring uppehållstillstånd för flyktingar och migranter i Sverige. Ett av de mest omdebatterade förslagen rör möjligheten att återkalla uppehållstillstånd. Avtalet lyfter fram två specifika åtgärder: 1. Migrationsverket ska prioritera ärenden som rör återkallelse av uppehållstillstånd. 2. En utredning ska överväga utökade möjligheter att återkalla uppehållstillstånd. Publikationen analyserar dessa förslag ur två perspektiv: dels i relation till internationella och europeiska människorättsliga normer för flyktingars uppehållstillstånd, dels utifrån migranters generella situation.
Några övergripande slutsatser och rekommendationer
-
Under alla omständigheter bör Tidöavtalets delmål om migration, integration och flyktingmottagande genomföras efter en fullständig offentlig utredning.
-
Migranter som åtnjuter internationellt skydd har rätt till skydd mot utvisning till ett land där det finns risk för obotlig skada av vilken grund som helst. Enligt internationell rätt förlorar de inte denna rätt på grund av att de saknar hederlig karaktär.
-
Ändringar av de grunder på vilka migranter (som inte är flyktingar) riskerar att utvisas bör göras med tydlig hänvisning till internationella och europeiska människorättsnormer samt Europadomstolens rättspraxis, med erkännande av att människorättslagstiftningen har företräde framför nationell lagstiftning.
-
Sverige bör informera om och uppmuntra migranter att ansöka om status som varaktigt bosatt i EU så snart de är berättigade till detta. Detta kommer att förbättra Sveriges efterlevnad av EU-lagstiftningen och även beakta Europakonventionens bestämmelser.
Om författaren
Elspeth Guild är Jean Monnet Professor ad personam vid Queen Mary University of London samt Radboud University Nijmegen i Nederländerna.
Denna Policy Brief publicerades den 14 oktober 2024.