Hur använder sig medierna av forskningen i sin opinionsbildning? Forskare används ofta av medierna för att kommentera olika samhällsproblem samtidigt som det finns en risk för forskningen att bli politiserad. Sofia Wadensjö Karén, VD för Utbildningsradion, säger att journalister har en viktig roll i att bidra med förståelse men att det också finns andra sätt att göra det på än bara genom forskning. PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, pratar om problematiken med statsvetare som politiska kommentatorer och varför opinionsbildningen ofta sker utan källhänvisning. Bo Rothstein, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, förklarar varför journalisters vinklar gör att han inte längre kommenterar dagspolitik och vikten av trygga anställningsavtal för att forskare ska våga uttrycka sin ståndpunkt. Det är det andra utav tre lösningsinriktade samtal av Delmi-podden special om samverkan med medierna.

Programledare: Mats Bergstrand.

Så här lyssnar du

Du kan lyssna på avsnittet direkt från din dator, smartphone eller surfplatta. För att lyssna från en smartphone eller surfplatta kan du ladda ner en podcastapp, exempelvis Apple Podcasts, Spotify eller Acast. Delmis avsnitt publiceras i Podspace och finns sedan tillgänglig på alla podcastplattformar. För att inte missa våra nya avsnitt kan du prenumerera på vår podd.

Feedback

Mejla oss [länk] om du har frågor, förslag eller andra kommentarer. Specificera gärna vilket avsnitt det handlar om i ämnesraden. Tack för att du lyssnar!

Foto från Delmi.