Hur diagnosticerar, klassificerar, registrerar, rapporterar, informerar, konsulterar och behandlar svensk sjukvård migranter i olika tillstånd mellan liv och död? Enligt Socialstyrelsen finns betydliga hälso- och vårdskillnader mellan kvinnor och män, mellan de med lång och kort utbildning och mellan utrikes och inrikes födda svenskar. Anna Jensen, leg. Barnmorska och projektledare på Doula & kulturtolk, berätta om hur kulturtolkande doulor hjälper nyanlända kvinnor innan, under och efter en graviditet och bidrar till säkrare förlossningar. Ulrika Byrskog, leg. Barnmorska och universitetslektor i vårdvetenskap på Högskolan Dalarna, har forskat om gravida somalifödda kvinnors möte med svensk kvinnohälsovård. Tillsammans, pratar de om hur en god kommunikation och kulturkompetens ökar möjligheten att ge jämlik vård till alla.

Programledare: Ann-Louise Rönestål Ek.

Så här lyssnar du

Du kan lyssna på avsnittet direkt från din dator, smartphone eller surfplatta. För att lyssna från en smartphone eller surfplatta kan du ladda ner en podcastapp, exempelvis Apple Podcasts, Spotify eller Acast. Delmis avsnitt publiceras i Podspace och finns sedan tillgänglig på alla podcastplattformar. För att inte missa våra nya avsnitt kan du prenumerera på vår podd.

Feedback

Mejla oss [länk] om du har frågor, förslag eller andra kommentarer. Specificera gärna vilket avsnitt det handlar om i ämnesraden. Tack för att du lyssnar!

Foto från Delmi.