Din praktikdag i händelsernas centrum
Delmi är en oberoende kommitté under Justitiedepartementet. Kommittén har inrättats i syfte att öka analys- och utvärderingskapaciteten inom migrationsområdet i Sverige samt stärka möjligheterna att använda relevanta forskningsresultat. Delmi initierar studier och förmedlar forskningsresultat på migrationsområdet som underlag till framtida migrationspolitiska beslut. Delmi bidrar även till samhällsdebatten genom att sprida kunskap och information om migrationsfrågor hos allmänhet, journalister och icke-statliga organisationer.
Som praktikant får du sätta dig in i frågor av varierande karaktär och svårighetsgrad. Du följer Delmis dagliga arbete med att handlägga forskningsrapporter och anordna seminarier. Projekten berör en rad olika ämnen, såsom klimat och migration, integration, återvändande samt migration ur ett EU-perspektiv. Som praktikant bidrar du även till att ta fram nödvändiga underlag och material, bevaka flera forskningsområden och bygga nätverk med både akademiker, tjänstemän och organisationer. Det kan även ingå att analysera och utveckla Delmis verksamhet.
Din bakgrund och kompetens
Du är student vid universitet eller högskola i Sverige med samhällsvetenskaplig eller juridisk inriktning och är i slutskedet av din utbildning där praktik ingår. Vi ser gärna att dina studier är på masternivå. Det är meriterande om du har dokumenterad fördjupad kunskap om migrations- eller integrationsfrågor, antingen genom studier eller yrkesliv. Denna praktikplats passar dig som är intresserad av forskning och eventuellt överväger att doktorera i framtiden.
För att kunna tillgodogöra dig praktiken på ett bra sätt behöver du ha goda kunskaper i svenska och engelska, vara samarbetsinriktad, engagerad och nyfiken.
Bra att veta
Praktikperioden omfattar 20 veckor med start under höstterminen 2025 i enlighet med ditt universitets eller din högskolas terminsdatum. Praktiken genomförs på heltid under kontorsarbetstid. Då det inte är fråga om ett anställningsförhållande får du ingen ekonomisk ersättning eller förmåner som lön. Som praktikant ska du vara försäkrad via ditt lärosäte. Stäm av detta med ditt lärosäte innan du ansöker om praktik. Regeringskansliet betalar inte för resor till och från intervjuer.
Välkommen med din ansökan om praktik
Klicka på knappen ”Ansök” i högerkolmnen. Fyll i formuläret, besvara frågorna och bifoga CV samt ett personligt brev där du beskriver vem du är, dina erfarenheter kring migrationsrelaterade frågor, syftet med praktiken samt vad du önskar få ut av den. Bifoga också intyg som styrker att praktiken ingår i din utbildning alternativt att du är behörig till praktikkurs. Skicka in din ansökan om praktikplats i vårt rekryteringsverktyg senast den 7 april 2025. Vi kallar till intervju löpande. Vid frågor, kontakta kanslichef Agneta Carlberger Kundoori, agneta.carlberger.kundoori@regeringskansliet.se eller biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg, henrik.malm.lindberg@regeringskansliet.se.
Fotografi: Martin Björk via Ungapped