Kommittésammanträde måndag 12 februari 2024

Närvarande (kommittén): Joakim Palme (ordförande), Annika Sundén, Kerstin Brunnberg, Göran Holmqvist, Anna Lindblad, Pieter Bevelander

Närvarande (kansliet): Agneta Carlberger Kundoori, Constanza Vera-Larrucea, Daniel Silberstein, Åsa Holmquist, Anna Hammarstedt, Iris Luthman, Emil Rangaard, Maria Cheung, Pinar Aslan Akay, Jenny Bergsten, Andreas Savelli, Hyrije Hasani

Dagordning

1) Mötets öppnande

Ordförande Joakim Palme öppnar mötet och hälsar deltagarna välkomna. Ett extra välkomnande ges till Emil Rangaard (praktikant VT-24), Hyrije Hasani (utredningssekreterare, vikariat för Suzanne Planchard) och Jenny Bergsten (utredningssekreterare och kommunikationsansvarig, vikariat för Diana Sarbast).

Kommittén godkänner protokollet från föregående möte 2023-11-21.
Dagordningen godkänns. Information om projektansökan till Forte anmäls som övrig fråga.

2) Information från kansliet

a) Arbetsmiljö
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar arbetet med arbetsmiljöfrågor. Kansliet och HR-ansvariga på RK hade ett givande möte i januari kring arbetsmiljön och Delmis roll som kommitté i Regeringskansliet. Utredningssekreterare Iris Luthman är nytt formellt utsett arbetsmiljöombud för Delmi. Kommittén tackar Daniel Silberstein för fina insatser i rollen som informellt arbetsmiljöombud.

Kommittén konstaterar att kansliets arbete med arbetsmiljöfrågorna är tillfredsställande och uppmuntrar till fortsatt dialog med RK HR.

b) Kommunikation
Utredningssekreterare Jenny Bergsten presenterar arbetet med kommunikation och informerar om att det under våren kommer genomföras flera utåtriktade aktiviteter. Under 2024 kommer budgeten för utåtriktad verksamhet vara begränsad vilket ställer extra krav på kreativa och genomtänkta lösningar för att nå ut. En uträkning av kostnaden för olika utåtriktade aktiviteter i relation till antalet personer som nås presenteras. Det konstateras att vid större utåtriktade satsningar är det fördelaktigt att samverka med andra relevanta aktörer för att öka genomslaget.

Kommittén ger kansliet i uppdrag att utarbeta en kommunikationsplan för uppmärksammandet av Delmi 10 år med stöd av kommittén.

c) Lägesrapport för projekt och övrig verksamhet samt förslag till upplägg vad gäller arbete med Gallup / attityder till migration respektive migrationsförslag i Tidöavtalet
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori ger en lägesrapport för projekt och övrig verksamhet. Hon uppmärksammar bland annat publiceringen av och seminariet för kunskapsöversikten ”Återvändande och (åter)integration för barn i familj”, som fick bra genomslag. Under våren planeras ett flertal lanseringar. Kansliet fortsätter arbeta med data från Gallup World Poll i syfte att producera en serie korta rapporter i enlighet med bilagt underlag. Kansliet avser vidare att genomföra arbetet med migrationsfrågor inom Tidöavtalet enligt bilagt underlag.

Kommittén uppdrar till kansliet att fortsätta arbetet med den redan planerade verksamheten. Specifikt fokus läggs på arbetet med migrationsfrågor inom Tidöavtalet, med brasklappen att insatserna behöver anpassas till rådande budget- och resursläge.

d) Ekonomi och budget
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori och ekonomiansvarig Åsa Holmquist redogör för budgetläget. Jämfört med föregående kommittésammanträde finns det mer utrymme i budgeten för 2024 än vad som tidigare prognosticerats, även om utrymmet inte är stort.

3) Återvändandeprojektet / AMIF

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori delger information och uppdatering kring återvändandeprojektet. Delprojekt 1 och 2 är aktiva, delprojekt 3 inleds under våren. Planerad leverans för delprojekt 1 är kvartal 3 2024 och för delprojekt 2 kvartal 1 2025.

Under våren planeras det för en halvvägskonferens tillsammans med andra återvändandeprojekt finansierade av AMIF; Verso, Arlo II, Amira II och Barn i familj. Datum för konferensen är 3 juni 2024 och kansliet arbetar med planeringen tillsammans med övriga projekt.

4) Verksamhetsplan

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar de förändringar som gjorts i verksamhetsplanen i enlighet med kommitténs tidigare kommentarer. Kansliet har upparbetat rutiner för att löpande arbeta med verksamhetsplanen och för att säkerställa att den följs.

Kommittén ber kansliet att undersöka om massflyktsdirektivet bör läggas till som en separat punkt i verksamhetsplanen eller om kansliet bedömer att det kan uppmärksammas på annat sätt.

5) Projektförslag

a) AI i beslutsfattande (Stoyanova)
Kommittén hade förelagts ansökan för projektet “Automated decision making in the context of asylum: any role for human rights law?” av kansliet på Delmi.

Kommittén beslutar att godkänna synopsis.

b) Ett ekonomiskt perspektiv på integration (Vuleta och Svensson)
Kommittén hade förelagts ansökan för projektet “Ett ekonomiskt perspektiv på integration” av kansliet på Delmi.

Kommittén beslutar om att inte godkänna synopsis i befintlig form men uppmanar kansliet att fortsätta dialogen med författarna i syfte att utveckla ansökan.

6) Utvärdering av Delmi – status i frågan

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori informerar om att det vid regeringssammanträdet den 8 februari ska ha beslutats om tilläggsdirektiv till utredningen Fi 2023:08 rörande mindre myndigheters uppgifter och organisering. Tilläggsdirektiven ska enligt uppgift bland annat omfatta Delmis verksamhet. Tilläggsdirektiven är inte publicerade än.

Kommittén uppdrar till kansliet att fortsätta med framtagande av ett internt utvärderingsunderlag rörande Delmi samt att hålla kommittén informerad om processen.

7) Delmi 10 år – uppdatering

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori informerar kommittén om status i arbetet med att uppmärksamma Delmi 10 år. Den största insatsen rör konferensen som äger rum den 20 maj. Kommittén tycker att det föreslagna upplägget för konferensen är bra och samtycker till att ledamöterna engageras i konferensen på olika sätt.

Ett förslag har lagts fram om att skriva en debattartikel, vilket kommittén kommer göra framgent med ordföranden som initiativtagare.

8) Kommande sammanträden/planeringsdag

Nästa möte är planerat till den 22 maj 2024. Sammanträdet den 11 september blir en halvdag medan sammanträdet den 20 november bokas som ett heldagsmöte.

9) Övriga frågor

Utredningssekreterarna Maria Cheung och Pinar Aslan Akay kommer för Delmis räkning vara medsökande till en projektansökan till Forte där Högskolan i Gävle är huvudsökande. Det föreslagna projektet rör anställningsdiskriminering. Joakim Palme är visserligen ordförande i Forte men han kan anmäla sig jävig vid beslut kring ansökan.

10) Mötets avslutande

Ordförande Joakim Palme avslutar mötet och tackar ledamöter och kansliet.