Kommittésammanträde onsdag den 22 maj 2024
Närvarande (kommittén): Joakim Palme (ordförande) Annika Sundén, Pieter Bevelander , Kerstin Brunnberg, Anna Lindblad, Göran Holmqvist och Matz Dahlberg
Närvarande (kansliet): Agneta Carlberger Kundoori (kanslichef), Henrik Malm Lindberg, Constanza Vera-Larrucea, Daniel Silberstein, Åsa Holmquist, Anna Hammarstedt, Iris Luthman, Maria Cheung, Pinar Aslan Akay, Hyrije Hasani, Jenny Bergsten, Andreas Savelli och Emil Rangaard
Dagordning
1) Mötets öppnande
Ordförande Joakim Palme öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Kommittén godkände protokollet från 2024-02-12. Dagordningen godkändes. Frågan om kommande kommittéssammanträden togs upp och datum samt tid för nästa kommittésammanträde justerades till måndagen den 9 september klockan 13-16. Här fastställdes också datumet för ett heldagssammanträde till onsdagen den 20 november.
2) Information från kansliet
a) Ekonomi och budget
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori informerade om budget och utfall för 2024 samt presenterade en budgetprognos för 2025. Det konstaterades att Delmi har en mycket liten buffert för innevarande verksamhetsår. En en dialog med Justitiedepartementet ska initieras i syfte att förstärka anslagen och åtminstone få en uppskrivning av anslagen med inflationen, likt ESO och EBA.
b) Arbetsmiljö
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori och utredningssekreterare Iris Luthman, nyvalt arbetsmiljöombud, presenterade kort Delmis arbetsmiljöarbete och den pågående arbetsmiljödialogen med fokus på frisk- och riskfaktorer som sker inom kansliet. Vid en arbetsmiljödialog hade tre risk- och friskfatorer identifierats som är viktiga att arbeta vidare med: Gemensam planering och struktur, osäkerheten kring Delmis framtid och slutligen värnandet av den sociala gemenskapen.
c) Kommunikation
Utredningssekreterare Jenny Bergsten, som har kommunikationsansvaret på kansliet, redogjorde för insatser och utfall vad avser kommunikation och utåtriktade aktiviteter. Två offentliga rapportlanseringar hade gjorts sedan föregående kommittésammanträde: en kunskapsöversikt om skuggsamhället och en rapport om den nordiska migrationspolitiken. Därutöver har också ett stort flöde av seminarier och möten ägt rum såsom, bland annat, Delmis 10-årskonferens den 20 maj och en journalistfrukost den 8 maj. Delmipodden fortsätter lansera nya avsnitt både inom ramen för AMIF-projektet och utanför och här noterades ett kommande avsnitt där bland annat migrationsministern kommer att delta.
d) Gallup
Utredningssekreterarna Maria Cheung, Hyrije Hasani och kommittéledamoten Matz Dahlberg presenterade den första delstudien inom Gallup-projektet. Den behandlar i korthet migranters självskattade, nuvarande och framtida, välbefinnande samt befolkningens attityder till migration och migranter. En kort diskussion om tolkningen av resultaten följde. Den första delstudien ska enligt plan lanseras i augusti 2024.
e) Lägesrapport för projekt
En kort genomgång gjordes av Delmis projektportfölj där ansvariga utredningssekreterare kortfattat presenterade status i de nu löpande projekten. Några lanseringar hade gjorts sedan förra kommittésammanträdet såsom Den nordiska migrationspolitiken och Skuggsamhället vilka båda fick bra genomslag. Under hösten 2024 planeras ett flertal lanseringar, bland annat projektet om arbetskraftsinvandring och första delstudien om diplomatiska verktyg i återvändandet inom ramen för AMIF-projektet.
3) Uppföljning av verksamhetsplanen 2024
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori gjorde en uppdatering av det arbete som kansliet med stöd av kommittén gjort på verksamhetsplanen. Arbetet fortskrider på flertalet av de delområden som verksamhetsplanen omfattar. Ett område som lyftes var utvecklingen av forskningskommunikation där kansliet tagit inititiv till att göra korta digitala presentationer för, i första hand, Justitiedepartementet dit också andra departement och enheter i RK bjuds in. Därutöver fördes en diskussion om att göra en enkel sammanställning och summering av den nyligen antagna Migrationspakten.
4) Information om återvändandeprojektet (AMIF)
Projektledare Henrik Malm Lindberg uppdaterade om det AMIF-finansierade återvändandeprojektet. Det första delprojektet har producerat ett rapportutkast, av Constanza Vera Larrucea och Iris Luthman, som ska ställas till styrgruppen för godkännande. Lansering äger rum den 25 september på Medelhavsmuseet. Det andra delprojektet med Anna Hammarstedt och Iris Luthman som författare närmar sig stadiet för vetenskaligt seminarium och delstudie 3 med Daniel Silberstein och Suzanne Planchard som författare har ett synopsis som ska ställas till styrgruppen för godkännande. I övrigt pågår åtskilliga aktiviteter inom projektet.
5) Utredningen om mindre myndigheters organisering etc. (Fi 2023:24) samt tilläggsdirektiv om analys- och utvärderingsmyndigheter (Dir. 2024:08)
Delmi har ställt ett par underlag till utredningens förfogande, vilket gavs i uppdrag åt kansliet på förra kommittésammanträdet. Därutöver har Delmi tillsammans med systerkommittén EBA lämnat synpunkter som berör vår roll inom Regeringskansliet och vår verksamhet.
Delmi har också varit på möte med utredningen och där muntligt kunnat framföra synpunkter. Kommittén diskuterade den vidare behandlingen av frågan och uppdrog åt kanslichefen att fortsätta hålla samman bevakningen och redovisa den under de två kommande kommittéssammanträdena under hösten 2024.
6) Delmi 10 år, summering och fortsatta aktiviteter
Kommittéledamöterna diskuterade den nyligen arrangerade konferensen om Delmi 10 år och uttryckte sin uppskattning av evenemanget, där bland annat migrationsministern Maria Malmer Stenergaard och Sveriges EU-kommissionär Ylva Johansson bidrog med varsitt framträdande.
Hemsidan har löpande uppdaterats med intervjuer och annat som kopplar an till vårt jubileum. I övrigt pågår ett arbete på kansliet med en tidslinje, med viss interaktivitet, vilken ska belysa de stora migrationspolitiska förändringar som skett under decenniet. Därutöver diskuterades en kommande debattartikel, gemensamt skriven av kommittén, där inspel redan lämnats av ledamöterna, alternativt att få en större dagstidning göra ett lite större reportage om olika aspekter av migration och integration som behöver belysning.
7) Fråga om att lyfta AI
Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg föredrog, med stöd av Pinar Aslan Akay, frågan om Artificiell intelligens (AI) och vilket förhållningssätt Delmi ska ha till den nya tekniken både inom kansliet och i relation till våra externa författare. Efter en kort diskussion uppdrog kommittén till kansliet att, inför nästa kommittésammanträde, utforma ett förslag till policy eller förhållningsregler på området. I sin diskussion betonade kommittén att en sådan policy med fördel kunde hämta inspiration från andra myndigheter, såsom Migrationsverket eller lärosäten, såsom Malmö universitet, samt en uppmaning att hålla policyn kort och generell.
Beslut: Kansliet gavs i uppdrag att ta fram en policy utifrån ovan nämnda riktlinjer att presentera på kommande kommittésamanträde den 9 september.
8) Justering av Delmis arbetsordning
Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg föredrog kort ett förslag från kansliet att göra en justering av den nuvarande arbetsordningen.
Beslut: Kommittén godkände de föreslagna förändringarna.
9) Uppdatering av Delmis jävspolicy
Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg föredrog kort ett förslag från kansliet att göra en justering av Delmis nuvarande jävspolicy samt att därefter publicera densamma på Delmis hemsida.
Beslut: Kommitten godkände de föreslagna förändringarna och uppdrog åt kansliet att publicera jävspolicyn på Delmis hemsida.
10) Övrigt
Med instämmande från hela kommittén uttryckte ordförande Joakim Palme sin stora uppskattning av två medarbetare på Delmis kansli, utredningssekreterare Hyrije Hasani och praktikant Emil Rangaard, som avslutar sin tjänstgöring respektive praktik innan nästa sammanträde äger rum.
11) Mötet avslutas
Ordföranden Joakim Palme avslutade kommittésammanträdet och tackade ledamöter och kanslipersonal.