Kommittésammanträde måndag den 9 september 2024
Närvarande (kommittén): Joakim Palme (ordförande) Annika Sundén, Pieter Bevelander, Kerstin Brunnberg, Anna Lindblad, Matz Dahlberg och Torbjörn Pettersson.
Närvarande (kansliet): Agneta Carlberger Kundoori (kanslichef), Henrik Malm Lindberg, Constanza Vera-Larrucea, Daniel Silberstein, Åsa Holmquist, Anna Hammarstedt, Iris Luthman, Maria Cheung, Pinar Aslan Akay, Suzanne Planchard, Jenny Bergsten, Alva Källén och Linus Engström.
Dagordning
1) Mötets öppnande
Ordförande Joakim Palme öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Ett extra välkomnande gavs till Torbjörn Pettersson (ny ledamot), Alva Källén (praktikant HT-24) och Linus Engström (praktikant HT-24) samt Suzanne Planchard som har kommit tillbaka från föräldraledighet. Kommittén godkände protokollet från 2024-05-22. Dagordningen godkändes med ett tillägg att Torbjörn Pettersson ska ge en överblick kring arbetet på Sida kopplat till migration (vid punkt 7). Frågan om kommande kommittésammanträden togs upp och tid för sammanträdet onsdag den 20 november justerades till kl. 9.00-13.00. Det beslutades att ett heldagssammanträde kommer att genomföras tidigt nästa år i stället, när det förhoppningsvis finns mer tydlighet gällande Delmis framtid.
2) Information från kansliet
a) Ekonomi och budget
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori informerade om budget och nuvarande utfall för 2024. Det konstaterades att det finns en del icke-intecknade medel för 2024. Kansliet har därmed beslutat att använda dessa medel för extern mallsättning och tillgänglighetsanpassning. Delmi kommer att hålla budget i år. Det konstaterades att den preliminära budgeten för 2025 också ser bra ut, med vissa icke-intecknade medel som kan disponeras på kommande projektförslag. En dialog med Justitiedepartementet initierades i syfte att förstärka anslaget till Delmi 2025. Justitiedepartementet har beslutat att ingen utökning av Delmis budget kommer att göras.
b) Arbetsmiljö
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterade kort arbetsmiljöarbetet på kansliet utifrån vårens arbetsmiljödialog som resulterade i några prioriterade frisk- och riskfaktorer: gemensam planering och struktur, osäkerheten kring Delmis framtid och slutligen värnandet av den sociala gemenskapen. Vad gäller åtgärder har kansliet börjat få ordning på DHS:en, jobbar aktivt med frågor kopplade till den pågående utredningen genom exempelvis medarbetarsamtal, samt har inrättat en festkommitté.
c) Kommunikation
Utredningssekreterare Jenny Bergsten, som har kommunikationsansvaret på kansliet, redogjorde för insatser och utfall vad avser kommunikation och utåtriktade aktiviteter. En offentlig rapportlansering hade gjorts sedan föregående kommittésammanträde, om arbetskraftsinvandring till Sverige från tredje land. Därutöver har Delmi, bland annat, anordnat en halvtidskonferens om en värdig och hållbar återvändandeprocess, tillsammans med andra AMIF-finansierade projekt inom Polismyndigheten, Resurscentrum/Strömsunds kommun och Svenska Röda Korset. Delmipodden fortsätter lansera nya avsnitt både inom ramen för AMIF-projektet och utanför och här noterades ett avsnitt som nyligen lanserades, där bland andra statssekreterare Anders Hall deltog. En framtida lansering av Delmis rapport om migrationsbenägenhet från Ryssland diskuterades, varpå det bestämdes att kansliet ska utforska om det finns en möjlighet att få Sveriges Radios podd som rör Ryssland att göra något på rapporten och dess tema.
d) Lägesrapport för projekt
En kort genomgång gjordes av Delmis projektportfölj där ansvariga utredningssekreterare kortfattat presenterade status i de nu pågående projekten. Under hösten 2024 planeras ett flertal lanseringar, bland annat första delstudien om diplomatiska verktyg i återvändandet inom ramen för AMIF-projektet. En diskussion fördes angående VR-projektet om bostadssegregation och forskning om bostadssegregation generellt, det vill säga forskning som redovisar hur bostadssegregationen i Sverige ser ut just nu i förhållande till forskning som har ett framåtblickande mål i form av stadsplanering. Ett potentiellt projekt angående hur kriminalitet påverkar möjligheten att driva företag i utsatta områden diskuterades. Kommittén var överens om att projektet lät intressant, men uttryckte oro för möjliga risker såsom att det är ett stort projekt som ska drivas av enbart en person och att det bygger på enkäter med eventuell låg svarsfrekvens.
3) Uppföljning av verksamhetsplanen 2024
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori gjorde en uppdatering av det arbete som kansliet med stöd av kommittén gjort med verksamhetsplanen. Arbetet fortskrider på flertalet av de delområden som verksamhetsplanen omfattar. Idéer för hur Delmi kan arbeta framöver med EU:s migrationspakt diskuterades. Det konstaterades att en kortare antologi för att lyfta fram specifika delar av migrationspakten var en intressant idé för Delmi att genomföra nästa år. Det finns en särskild informationslucka gällande specifika delar av migrationspakten som inte kommer in i Tidöavtalets reformer, så som exempelvis spårindelning, gränsförfarandet, och barn i asylprocessen. Ett annat område som lyftes i VP:n var utvecklingen av forskningskommunikation där kansliet tagit initiativ till att göra korta digitala presentationer för, i första hand, Justitiedepartementet dit också andra departement bjuds in. Därutöver fördes en diskussion om att ta nya tag i ”migration i siffror” i form av en ny arbetsgrupp på kansliet.
Förslag till ny VP för 2025 ska presenteras vid nästa kommittésammanträde.
4) AI policy
Utredningssekreterare Pinar Aslan Akay föredrog förslag till Delmis nya AI-policy och checklista. Checklistan ska fungera som ett levande dokument som regelbundet uppdateras. En diskussion fördes angående vilket förhållningssätt Delmi ska ha till den nya tekniken både inom kansliet och i relation till våra externa författare.
I diskussionen betonade kommittén att policyn täcker generativ AI, men att nyttjandet av icke-generativ AI (exempelvis hur AI används vid översättningar av texter) också bör utvecklas i policyn.
Beslut: Kommittén godkände Delmis AI-policy med tillägg att icke-generativ AI bör läggas till i policyn och att Delmis författare bör redovisa hur de har använt sig av både generativ och/eller icke-generativ AI.
5) Omformulering av avtalsmall
Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg föredrog tre olika förslag som kansliet har tagit fram gällande en omformulering av Delmis avtalsmall, då det i nuläget inte finns möjligheter för Delmi att avbryta avtal med externa författare i situationer där viktiga deadlines inte möts eller där texten är så pass undermålig att den inte går att publicera. För- och nackdelar diskuterades gällande alla tre förslag. Diskussionen ledde fram till att det är lättare att ha möjligheten att sänka arvodet med en bestämd procentsats flera gånger under processens gång, samt att ta bort formuleringen angående privata angelägenheter då det riskerar att bli svårt att göra en sådan bedömning.
Beslut: Kommittén beslutade att Delmis avtalsmall bör omformuleras så att det finns en möjlighet för kansliet att göra avdrag med 10% vid varje viktigt tillfälle som författaren inte möter. Dessa tillfällen beror på projektets tidslinje som överenskoms med författaren. Kansliet tar ett uppdaterat förslag vidare till en avtalsjurist på Regeringskansliet samt kollar hur EBA och ESO har gjort gällande sina avtal. Frågan tas upp igen vid nästa kommittésammanträde.
6) Information om återvändandeprojektet (AMIF)
Projektledare Henrik Malm Lindberg gav en uppdatering om det AMIF-finansierade återvändandeprojektet. Det första delprojektets lansering äger rum den 25 september på Medelhavsmuseet i form av offentligt seminarium och rundabordssamtal. Det första delprojektets författare Constanza Vera Larrucea och Iris Luthman ska också presentera sina resultat vid UDI i Oslo den 8 oktober. Det andra delprojektet med Anna Hammarstedt och Iris Luthman som författare närmar sig stadiet för vetenskapligt seminarium och lansering kommer preliminärt äga rum vid slutet av februari 2025. En resa till norra Irak för att studera NORAQ-projektet är också tentativt planerad tillsammans med Migrationsverket under hösten 2024. Delstudie 3 med Daniel Silberstein och Suzanne Planchard som författare har officiellt påbörjats.
Frågan om en ny AMIF-ansökan bör göras tidigt 2025 lyftes.
7) Delmi 10 år - vad har vi gjort och vad kan vi göra framöver? Även underlag för kommande diskussion kring framtida projekt samt externfinansiering
Delmis kansli hade tagit fram ett underlag för en kortare diskussion om våra framtida projekt och vilka områden som bör prioriteras framöver. Diskussionen kan fördjupas vid nästa kommittésammanträde. Delmis nya ledamot, Torbjörn Pettersson gav en överblick över förändringarna som har skett på Sida gällande migrationsfrågor sedan Tidöavtalet. Den styrning som finns nu är tydlig, då svenskt bistånd ska användas för att förhindra irreguljär migration och stödja frivillig återvandring. Det finns ett migrationspolitiskt intresse som också är intressant för utvecklingssamarbetet, det vill säga att återintegration behövs för återvandring. Det är ett nytt fokus för Sverige men har funnits länge i bland annat Danmark och Nederländerna. Kommittén diskuterade möjligheterna att eventuellt undersöka hur europeiska erfarenheter kring att arbeta med de här frågorna har sett ut, särskilt i Danmark och Nederländerna. Ämnet arbetskraftsmigration i Afrika lyftes också fram som ett intressant ämne att eventuellt arbeta vidare med, exempelvis hur en smartare cirkulär migration har blivit en positiv tillväxtkraft för en del afrikanska regioner.
8) Övrigt
Det diskuterades att kommitténs arbete kan komma att utvärderas inför nästa kommittésammanträde. Det beslutas också att kommittén ska ges möjlighet att delta på Delmis korta digitala presentationer för Regeringskansliet. Delmis ordförande, Joakim Palme, redovisade kort sitt deltagande vid Justitiedepartementets myndighetsdag, där temat kompetensförsörjning diskuterades tillsammans med andra myndighetschefer.
9) Mötet avslutas
Ordförande Joakim Palme avslutade kommittésammanträdet och tackade ledamöter och kanslipersonal.