Kommittésammanträde onsdag den 20 november 2024

Närvarande (kommittén): Joakim Palme (ordförande) Annika Sundén, Kerstin Brunnberg, Anna Lindblad, Matz Dahlberg och Torbjörn Pettersson. 

Närvarande (kansliet): Agneta Carlberger Kundoori (kanslichef), Henrik Malm Lindberg, Constanza Vera-Larrucea, Daniel Silberstein, Åsa Holmquist, Iris Luthman, Maria Cheung, Pinar Aslan Akay, Suzanne Planchard, Jenny Bergsten, Alva Källén och Linus Engström. 

Dagordning

1. Mötets öppnande

a) Godkännande av protokoll från sammanträdet den 9 september 2024
Ordförande Joakim Palme öppnade mötet och hälsade deltagarna välkomna. Protokollet från sammanträdet den 9 september 2024 godkändes utan ändringar. Det noterades att Pieter Bevelander hade anmält förhinder på grund av andra åtaganden. Kommittén gratulerade Maria Cheung och Pinar Aslan Akay till en debattartikel i Dagens Nyheter, publicerad samma morgon. Vidare konstaterades att detta var Marias sista sammanträde innan hon lämnar Delmi för att börja arbeta på Riksrevisionen.

b) Godkännande av dagordningen
Dagordningen godkändes i sin helhet.

2. Pågående utredning om mindre myndigheter

Ordföranden informerade om att Delmi har haft en dialog med utredningen och tagit del av utkast till faktatexter om Delmi för synpunkter. Vid samtalen med utredarna har det betonats att det är viktigt att värna Delmis dubbla oberoende och dess roll att presentera kunskapsunderlag som kan informera policy på migrations- och integrationsområdet.

Det diskuterades också att utredningen tidigare har sagt att de överväger att föreslå införandet av en tillsynsfunktion för Migrationsverket, vilket fortfarande är oklart hur det skulle påverka Delmis verksamhet. Det är också möjligt att förslaget från utredningen kan komma att innebära sammanslagning av mindre myndigheter. Kommittén konstaterade att det blir viktigt att diskutera de slutliga förslagen i betänkandet vid nästa sammanträde i februari, efter att utredningens slutsatser presenterats.

Ordföranden och kanslichefen, Agneta Carlberger Kundoori, informerade om att de kommer att träffa migrationsministern den 26 november 2024. Syftet med mötet är att presentera Delmis verksamhet och lyfta fram dess betydelse. Mötet ses som en viktig möjlighet att betona vikten av att värna Delmis dubbla oberoende samt dess roll i att tillhandahålla policyrelevant kunskap av hög kvalitet.

3. Information från kansliet

a) Ekonomi och budget
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori redogjorde för budgetläget och konstaterade att delar av årets outnyttjade medel kan användas till bland annat Tableau-utbildning, om det bedöms relevant. Ersättningsrekryteringen till Maria Cheungs tjänst skjuts upp tills det finns mer klarhet kring Delmis framtid. Inför 2025 beräknas utvecklingen av "Migration i siffror" att kräva ungefär 300 000 kronor av nästa års budget, beroende på om kommittén väljer att prioritera detta. Övriga projekt bedöms inte bli kostsamma.

b) Arbetsmiljö
Kanslichefen rapporterade att arbetet med att förbättra dokumenthanteringssystemet och andra interna strukturer fortgår och redan har underlättat kansliets arbetsprocesser. Samtidigt lyftes frågan om den fysiska arbetsmiljön, där brister som hög ljudnivå i pentryt och avsaknad av en hjärtstartare särskilt framhölls. Kommittén konstaterade att dessa problem gör att den fysiska arbetsmiljön kan beskrivas som undermålig. Kommittén betonade att en fysisk skydds- och tillgänglighetsrond är nödvändig för att säkerställa att konkreta åtgärder vidtas och att arbetsmiljön förbättras.

Beslut: En återkoppling från genomförd skydds- och tillgänglighetsrond ska presenteras vid nästa sammanträde. Kansliet uppdras även att fortsätta dialogen med både kommittéservice och huvudskyddsombudet vid Regeringskansliet kring den fysiska arbetsmiljön. 

c) Kommunikation
Kommunikationsansvarig Jenny Bergsten informerade om seminarier och evenemang som genomförts sedan förra sammanträdet. Kansliet presenterade ett förslag om att stänga ner Delmis X-konto med hänvisning till det förändrade klimatet på plattformen, ett förslag som kommittén ställde sig bakom. Jenny betonade att återvändanderapporterna har fått positiv respons, och Anna Lindblad framhöll att dessa rapporter bidragit till att stärka Delmis synlighet och bidrag till att utveckla arbetet med återvändande, särskilt inom Migrationsverket.

d) Lägesrapport för projekt
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori gav en lägesrapport över pågående projekt. Henrik Malm Linberg påpekade att många projekt närmar sig slutskedet, vilket innebär att nya projektförslag behövs inför det kommande året. 

e) Delmis arbetsredogörelse
Delmis arbetsredogörelse för det senaste året uppmärksammades. Redogörelsen vittnar om ett mycket innehållsrikt år, inte minst vad gäller mängden publikationer som har färdigställts, firandet av Delmis 10-årsjubileum samt engagemanget i det nystartade nätverket European Network of Migration Councils. 

f) Migration i siffror
En arbetsgrupp på kansliet har sett över förutsättningarna att förvalta och utveckla Migration i siffror i egen regi. Arbetsgruppen har efter en genomgång och i dialog med extern expertis konstaterat att vi skulle behöva hjälp från specialistkompetens för att automatisera datahämtningen och uppdatering av de aktuella arbetsdokumenten, varefter kansliet skulle kunna sköta förvaltningen. En sådan insats uppskattas kosta ca 300 000 kr. 

Beslut: Kommittén beslutar att kansliet tillser att sidan Migration i siffror förses med en kort notis om att sidan inte har uppdaterats sedan 2023 samt att ett utvecklingsarbete pågår. Kansliet får därtill i uppdrag att till kommittésammanträdet i februari 2025 se till att det finns en offert på det föreslagna arbetet, för kommittén att ta ställning till. 

4. Information om återvändandeprojektet (AMIF)

Henrik Malm Lindberg, projektledare för Delmis AMIF-finansierade projekt om internationellt samarbete på återvändande och återtagandeområdet, redogjorde för framstegen i projektet, där nya kontaktytor skapats, bland annat med ambassader. Projektet har inte bara varit framgångsrikt vad gäller rapporter utan också genererat många synergier. Det bedöms finnas goda möjligheter för fortsatt finansiering i framtida AMIF-utlysningar under 2025 – inte bara på återvändandeområdet.

5. Omformulering av avtalsmall

Henrik Malm Lindberg redogjorde muntligt för återkopplingen från Justitiedepartementets avtalsjuristavtalsjurist angående förslag på uppdateringar av Delmis befintliga avtalsmallar. Juristen föreslog tre huvudsakliga förändringar: (1) att inkludera en tydlig procentsats för att specificera budgetramen och därmed minska risken för missförstånd kring ersättningsnivåer; (2) att bifoga en detaljerad tidsplan som bilaga till avtalet för att tydliggöra projektets olika faser och deadlines; och (3) att införa ett symboliskt vite som innebär en minskning av ersättningen för varje vecka som en deadline överskrids. Detta ska fungera som en incitamentsstruktur utan att skapa orimliga ekonomiska påföljder.

Kommittén var överens om att de föreslagna ändringarna är välmotiverade och i linje med tidigare diskussioner om att stärka projektstyrningen. Kommittén framhöll att de nya avtalsmallarna bör balansera tydlighet och flexibilitet samt säkerställa att Delmi kan bibehålla den höga kvaliteten i sina projekt. 

Beslut: Kommittén beslutade att avvakta en färdig version av den nya avtalsmallen och ta ett formellt beslut om dess införande vid nästkommande sammanträde, eller om möjligt per capsulam innan dess.

6. Uppföljning av enkät till kommittén

Kommittén diskuterade resultaten från enkäten. Det framkom önskemål om tätare dialog i projektens uppstart och om att involvera författare tidigt i strategiska diskussioner. 

Beslut:  Beslutsprocesserna under kommittésammanträdena ska effektiviseras för att frigöra tid för strategiska diskussioner. För att underlätta den strategiska diskussionen bör utformningen av sammanträdena anpassas, så att mer tid kan ägnas åt just strategiska frågor medan frågor av mer avrapporterande karaktär ges mindre utrymme. 

7. Verksamhetsplanen 2025

Kommittén diskuterade förslaget till verksamhetsplan för 2025 och lyfte flera områden som bör prioriteras. Ett förslag var att inkludera arbete kopplat till EU:s migrationspakt, även om den huvudsakliga outputen, exempelvis en antologi, förväntas publiceras först 2026. Det påpekades att detta är ett viktigt område att belysa under 2025, särskilt med tanke på den pågående implementeringen av pakten och dess potentiella påverkan på svenska förhållanden.

För att stärka planeringen föreslogs en workshop där lämpliga författare och forskare kan bjudas in för att diskutera och identifiera relevanta teman kopplade till pakten. Det skulle ge Delmi möjlighet att bedöma om en antologi är rätt format eller om andra typer av publikationer kan vara mer lämpliga.

Kommittén diskuterade också vikten av att belysa grannskapseffekter och kopplingar till integration. Dessa frågor ansågs särskilt relevanta för Delmis övergripande arbete med att förstå migrationens påverkan på lokalsamhällen och samhällsutveckling. Diskussionen underströk behovet av att inkludera dessa teman i kommande projekt och publikationsplaner.

Frågan om statistikens roll i verksamheten lyftes som central. Kommittén föreslog att utveckla detta område vidare, exempelvis genom att koppla arbetet till internationella projekt eller policybriefs. Det föreslogs att statistik från SCB eller Världsbankens KNOWMAD-projekt kan användas som utgångspunkt för att analysera migration utifrån frågeställningen: Vilken bild har vi av migration via statistik? Kommittén identifierade detta som en potentiell "bubblare" att ta upp vid nästa sammanträde.

Kommittén diskuterade även frågan om arbetskraftsinvandring, särskilt högkvalificerad sådan. Man betonade att Sveriges signalpolitik kring invandring i allmänhet kan påverka landets förmåga att konkurrera om högkvalificerad arbetskraft. I ljuset av den hårda internationella konkurrensen om dessa individer föreslogs att detta tema bör inkluderas i kommande analyser eller policybriefs för att förstå hur Sveriges politik påverkar attraktionskraften för arbetskraftsinvandrare.

Beslut: En punkt om fortsatt bevakning av EU:s migrationspakt ska inkluderas i verksamhetsplanen för 2025. Kansliet uppdras även att fortsätta bevaka OECD:s pågående projekt om migration och bistånd för att identifiera möjliga kopplingar till Delmis verksamhet. Ett färdigt förslag till verksamhetsplan för 2025 tas upp för beslut vid kommittésammanträdet i februari, jämte slutredovisningen av arbetet med verksamhetsplanen för 2024.

8. Projektförslag

a) Synopsis från Anna Thoursie
Henrik Malm Lindberg presenterade Anna Thoursies projektförslag, som söker tilläggsfinansiering från Delmi för ett redan godkänt projekt hos Ratio. Sedan föregående sammanträde har Thoursie kopplat in Martin Korpi som medförfattare, vars expertis inom integrationsområdet bedöms stärka projektets relevans. Dessutom har metodfrågan stämts av med SCB, vilket säkerställer att företagare i utsatta områden kan identifieras mer precist, inte enbart utifrån postnummerområden. Kommittén ställde sig positiva till förslaget men uttryckte ändock vissa metodmässiga tveksamheter, bland annat kring kontrollgrupper och användningen av geokoder, där polisens riskområden föreslogs som ett alternativ. Vidare efterfrågade kommittén en utveckling och ett förtydligande av migrationskopplingen, då projektet främst behandlar segregation. Finansieringen diskuterades också, särskilt innebörden av att Ratio är huvudfinansiär.

b) Synopsis från Victoria Yantseva
Kommittén lyfte att metodbeskrivningen behöver preciseras ytterligare. Specifikt efterfrågades en mer detaljerad förklaring av vad som avses med "nätverksanalys" och hur detta metodval bidrar till att besvara de forskningsfrågor som projektet ämnar undersöka. Kommittén var överens om att dessa förtydliganden kan inkluderas i ett reviderat synopsis.

c) Synopsis från Elinder & Erixson
Projektförslaget mottogs positivt med förbehållet att selektionsproblematiken hanteras på ett tillfredsställande sätt. Kommittén lyfte att även om forskarna har stor erfarenhet och tillgång till relevant data, behöver projektet tydliggöra hur de ska hantera de urvalsbegränsningar som finns i materialet. Det noterades också att forskarnas tidigare arbete stärker förtroendet för att projektet kan leverera användbara resultat.

d) Synopsis från Göran Holmqvist
Projektförslaget stöddes delvis. Kommittén bedömde att förslag 1, 2 och 4 är relevanta under förutsättning att migrationskopplingen kan förtydligas och stärkas. Förslag 3 avvisades, då kopplingen till migration inte ansågs tillräckligt stark för att publiceras i Delmis regi. Kommittén rekommenderade att projektet revideras med dessa synpunkter och att en uppdaterad budget samt en tydligare tidplan skickas in innan ett slutgiltigt beslut fattas.

Beslut:

  • Anna Thoursies projekt: Godkänns under förutsättning att migrationskopplingen förtydligas och metodfrågorna justeras. Beslut tas per capsulam.
    Victoria Yantsevas projekt: Stöds, men metodbeskrivningen behöver förtydligas innan beslut tas per capsulam.
    Elinder & Erixsons projekt: Godkänns under förutsättning att selektionsproblematiken beskrivs. Beslut tas per capsulam.
    Göran Holmqvists projekt: Stöds delvis med prioritering av förslag 4, 1, och 2, i den ordningen, medan förslag 3 avvisas. Reviderad ansökan krävs för beslut per capsulam innan jul.

9. Övrigt

a) Datum för kommittésammanträden 2025:
Kommittén fastställde följande datum för sammanträden 2025:

26 februari (heldag, ersätter tidigare förslag 12 februari)
21 maj (förmiddag, ersätter tidigare förslag 20 maj)
16 september (förmiddag, oförändrat)
25 november (halv- eller heldag, oförändrat).

b) Fråga från EBA om Gallup-data
Henrik Malm Lindberg informerade om en förfrågan från Expertgruppen för biståndsanalys (EBA) om att få tillgång till Delmis inköpta Gallup-data i samband med ett projekt om Rysslands biståndsengagemang i Afrika. Även om detta inte har en direkt migrationskoppling, erbjuds Delmi möjlighet att logga sin medverkan på produkten som ersättning.

Beslut: Kommittén beslutade att EBA får tillgång till Delmis Gallup-data under förutsättning att Delmis avtal med Gallup tillåter detta. Delmis logotyp ska inte inkluderas på den färdiga produkten då projektet saknar koppling till Delmis huvudsakliga uppdrag.

10. Mötet avslutas

Mötet avslutades av ordföranden kl. 12.10.

11. Gemensam lunch

Efter mötet deltog kommittén i en gemensam lunch tillsammans med den tidigare kommittéledamoten Göran Holmqvist som också avtackades för sina insatser i  kommittén.