Migrationsverket, med sin myndighetskapacitet, kan till stor del hantera det förestående förändringsarbetet internt. Samtidigt påvisas fördelarna med att myndigheten drar nytta av EUAA:s verktyg. Sverige kan stärka sitt bidrag till EU:s gemensamma asylsystem genom att aktivt delta i utvecklingen av EUAA:s verktyg, engagera sig i EUAA:s nätverk, delta effektivt i internationella uppdrag samt överväga vilket direktstöd Sverige kan tänkas ta emot från EUAA i framtiden för att bättre hantera oförutsägbara migrationsutmaningar.

Några övergripande slutsatser och rekommendationer 

  • För att stärka det svenska bidraget till det gemensamma asylsystemet är det avgörande att Migrationsverket aktivt deltar i utvecklingen av EUAA:s administrativa verktyg.
  • Svenska beslutsfattare bör, genom EUAA och dess nätverk, verka för att främja en europeisk professionell sfär för asylhandläggare och migrations¬experter, vilket kan bidra till ett mer enhetligt asylsystem i Europa.
  • Svenska myndigheter bör noggrant studera resultat från övervaknings-mekanismens pilotgenomlysningar av Estland och Nederländerna, som förberedelse inför en framtida genomlysning av Sveriges system.

Om författaren

Johan Ekstedt är verksam vid Malmö Universitet och hans forskning fokuserar på migration till Europa och asylbyråkrati, särskilt på mikronivåperspektiv.

Policy Briefen publicerades 11 februari 2025.

Fotografi: https://unsplash.com/@curatedlifestyle