Avhandlingarna som ligger till grund för detta Avhandlingsnytt lyfter svårigheter för flyktingar att få visum och på reguljär väg korsa EU:s gränser, utsatthet och välmående i svenska asylprocesser och hur kategoriseringen av asylsökande påverkar deras möjlighet till uppehållstillstånd, bostad och en snabb start på integrationsprocessen. Avhandlingarna är på många sätt ett möte mellan individers livsöden och svensk samt europeisk byråkrati. Fokus vilar på migranters välmående och rättigheter i ofta långvariga migrations-, asyl- och integrationsprocesser.

Några övergripande slutsatser och rekommendationer:

Utdragna asylprocesser och externaliserade gränser riskerar att utsätta migranter för rättsosäkerhet och nedsatt hälsa. Problem märks även i att migranter i många fall tenderar att ses som en grupp som måste tas om hand av myndigheter och utgör en belastning för samhället snarare än en grupp som kan fatta egna beslut och bidra i samhället. Detta återspeglas även i den svenska bostadssituationen där migranter ofta hamnar i ett utsatt läge med osäkra boendeformer. 

Om rapportförfattarna:

Rikard Engblom är Universitetsadjunkt vid Institutionen för beteende-, social- och rättsvetenskap på Örebro universitet. Kristina Wejstål är Universitetslektor vid Juridiska institutionen på Göteborgs universitet. Andreas Asplén Lundstedt är verksam som forskare vid Institutionen för globala studier på Göteborgs universitet. Mikaela Herbert är verksam som forskare vid Institutionen för urbana studier på Malmö universitet. 

Linus Engström och Alva Källén som sammanställt antologin är studenter vid Umeå, respektive Göteborgs universitet och var under hösten 2024 praktikanter vid Delmi. 

 

Denna upplaga av avhandlingsnytt publicerades 15 april 2025

Foto av Chauhan