Några övergripande slutsatser och rekommendationer:
- En första viktig insikt från forskningen är att det finns en mycket stark koppling mellan individers socioekonomiska situation och deras valdeltagande. Även om det fortfarande råder osäkerhet kring den kausala effekten av enskilda socioekonomiska faktorer som utbildning, sysselsättning och inkomst tyder forskningen på att skillnaderna i socioekonomiska förutsättningar mellan områden utgör en mycket viktig förklaring till skillnaderna i valdeltagande.
- Politiska åtgärder som syftar till att motverka den socioekonomiska marginaliseringen av boende i resurssvaga områden utgör därför ett av de viktigaste verktygen för att minska politisk ojämlikhet och öka valdeltagandet. Alla insatser som bidrar till att minska ekonomiskt utanförskap bland dem som lever och växer upp i dessa områden kan därmed också ses som potentiellt viktiga åtgärder för att främja demokratisk delaktighet.
- Det finns forskning som tyder på att individer röstar i högre utsträckning när människor i deras omgivning är mer politiskt engagerade. En bidragande orsak till det låga valdeltagandet i resurssvaga områden kan därför vara att invånarna där är omgivna av många andra människor som inte röstar.
- Ur ett långsiktigt perspektiv finns det mycket som talar för att det bästa sättet att öka valdeltagandet i områden med socioekonomiska utmaningar är att vidta generella åtgärder för att minska segregationen och den socioekonomiska ojämlikheten i samhället.
Författaren
Rapporten är författas av Karl-Oskar Lindgren, professor i statsvetenskap vis Uppsala universitet.
Kunskapsöversikten Insatser för ökat valdeltagande i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar, är skriven inom ramen för ett samarbete mellan Delegationen för migrationsstudier (Delmi) och Vetenskapsrådet, som en del av en gemensam satsning på att ta fram en serie kunskapsöversikter om segregation.
Rapporten publicerades: 20 maj 2025
Fotograf: https://unsplash.com/@philhearing