Den första februari 2023 startade Delmi projektet Återvändande som internationell migrationspolitik: samordning inom och över nationella gränser. Denna rapport är den andra delstudien inom projektet, och fokuserar på svenska och utländska myndigheters roll, funktion och samarbete i återvändandeprocessen. Rapporten baseras på 35 semi-strukturerade intervjuer med personer från de fem nordiska länderna. Intervjupersonerna valdes ut baserat på deras erfarenhet av nordiskt samarbete kring återvändande och återtagande, antingen på politisk eller operativ nivå. Bland de intervjuade fanns både statliga aktörer (t.ex. ministerier, migrationsmyndigheter och polismyndigheter) och icke-statliga aktörer (NGO:er).

Studien visar att samarbetet främst sker på operativ nivå genom flexibla och decentraliserade myndighetsnätverk, men att bristande transparens och ansvarsskyldighet utgör utmaningar. Centrala initiativ inkluderar NSHF:s arbetsgrupp för återvändande och en ny arbetsgrupp för nordiska charterflyg. Rapporten betonar behovet av ett tydligare gemensamt politiskt mål för att säkerställa långsiktig hållbarhet och föreslår en bredare inkludering av aktörer, såsom NGO:er, samt standardisering av processer. Nordiska initiativ i tredjeländer, exempelvis NORAQ i Irak, lyfts fram som framgångsrika samarbeten. Studien avslutas med policyrekommendationer för att stärka och utveckla samarbetet.

Några övergripande mål och slutsatser

  • Etablera ett gemensamt politiskt mål – Ett tydligt, gemensamt mål bör fastställas på politisk nivå, grundat i en gemensam normativ ram som definierar principer, värderingar och standarder för nordiskt samarbete. Detta skulle skapa långsiktighet och stabilitet, oavsett förändringar i nationella politiska riktningar.
  • Konkretisera och operationalisera centrala begrepp – Termer som effektivt, hållbart och humant bör definieras tydligt i politiska riktlinjer och strategier för att säkerställa att de har praktisk betydelse och inte enbart fungerar som politiska slagord.
  • Bredda deltagandet i nätverk – Samarbetet domineras idag av tjänstemän. För att öka transparensen och legitimiteten bör fler relevanta aktörer, såsom myndigheter och civilsamhällesorganisationer (t.ex. NGO:er), inkluderas i diskussioner och beslutsprocesser.
  • Kartlägga operativa samarbetsbehov – En översyn bör genomföras för att identifiera var samarbete kan effektiviseras, exempelvis genom förbättrad tillgång till ambassader i nordiska grannländer och en gemensam databas över återvändandesambandsmän (RLOs).
  • Införa oberoende övervakning av återvändandeoperationer – För att säkerställa transparens och ansvarsskyldighet bör relevanta nordiska NGO:er ges möjlighet att agera som en oberoende observationskommitté vid gemensamma nordiska återvändandeinsatser.

Om författarna

Rapporten har författats av Anna Hammarstedt, fil. dr. i internationella relationer och utredningssekreterare på Delmi, och Iris Luthman, MSc i statsvetenskap och utredningssekreterare på Delmi.

Rapporten publiceras 6 mars 2025.

Fotograf K8 från Unsplash