I vilken utsträckning röstar olika grupper av utrikesfödda och deras barn, och vilka partier röstar de på? I september 2022 är det val i Sverige och tidigare forskning från Delmi, Valdeltagande och representation - om invandring och politisk integration i Sverige, bekräftar att utrikesfödda deltar i betydligt lägre grad än inrikesfödda i allmänna val. Pieter Bevelander, professor i internationell migration och etniska relationer på Malmö Universitet och ledamot för Delmi, diskuterar forskningsresultatet samt hans nya Policy brief Vilka är mest benägna att rösta i svenska lokala val? Lokalt valdeltagandet bland utrikesfödda i Sverige. Daniel Wohlgemuth, ämnesråd på Enheten för medier och demokrati, Kulturdepartementet, delar med sig av valdeltagarinsatser för att jämna ut skillnader i valdeltagande mellan olika befolkningsgrupper och valdistrikt. Zaynab Ouahabi som arbetar som teamledare med projektet ”Gör din röst hörd” på ABF Sverige berättar om hur de fick utrikesfödda att rösta i valet 2018 och strategier för årets val.

Programledare: Ann-Louise Rönestål Ek och Diana Sarbast.

Så här lyssnar du

Du kan lyssna på avsnittet direkt från din dator, smartphone eller surfplatta. För att lyssna från en smartphone eller surfplatta kan du ladda ner en podcastapp, exempelvis Apple Podcasts, Spotify eller Acast. Delmis avsnitt publiceras i Podspace och finns sedan tillgänglig på alla podcastplattformar. För att inte missa våra nya avsnitt kan du prenumerera på vår podd.

Feedback

Mejla oss [länk] om du har frågor, förslag eller andra kommentarer. Specificera gärna vilket avsnitt det handlar om i ämnesraden. Tack för att du lyssnar!

Foto från Delmi.