Kommittésammanträde tisdag 23 maj 2023

Närvarande (kommittén): Joakim Palme (ordförande), Annika Sundén, Kerstin Brunnberg, Matz Dahlberg, Göran Holmquist, Anna Lindblad, Pieter Bevelander

Närvarande (kansliet): Agneta Carlberger Kundoori, Henrik Malm Lindberg, Iris Luthman, Suzanne Planchard, Ruth Björklöv, Alice Hertzberg, Åsa Holmquist, Maria Cheung, Daniel Silberstein, Pinar Aslan Akay, Constanza Vera Laruccea

Dagordning

1) Mötets öppnande

Ordförande Joakim Palme öppnar mötet och hälsar deltagarna välkomna. Ett extra välkomnande ges till Alice Hertzberg, biträdande utredningssekreterare, Pinar Aslan Akay & Maria Cheung, utredningssekreterare samt Agneta Carlberger Kundoori, ny kanslichef på Delmi.
Kommittén godkände protokollet från föregående möte 2023-01-17.
Dagordningen godkändes.

2) Information från kansliet

a) Lägesrapport för pågående projekt och övrig verksamhet
Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg och kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar status för nuvarande och kommande projekt, där flera projekt har tillkommit sedan senaste kommittésammanträde. Ett antal projekt planeras slutföras sent 2023/tidigt 2024.

b) Ekonomi och budget
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar 2023 och 2024 års budget. Kansliet planerar för att nyttja befintlig budget för respektive år då Delmi inte kan anslagsspara. Till nästa kommittésammanträde i september kommer resursnyttjandet för 2023 vara tydligare.

Ordförandes slutsats är att det är bra att ligga i överkant i planeringen av budgetutnyttjandet då tidigare erfarenheter är att det skiftar under året och långa ledtider gör att det är bra med inteckning av budget i ett relativt tidigt skede på året.

c) Samarbete med Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet
Utredningssekreterare Iris Luthman presenterar förslag till samarbete med Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet. Förslaget är att Delmi ska agera handledare för mastersstudenter som genomför projekt inom blockchain och migrationsfrågor. Delmi ger institutionell kunskap och handledning i migrationsaspekterna. Migrationsverket är också inbjudna att agera handledare.
Beslut: Kommittén beslutar att kansliet ska gå vidare med samarbetet.

d) Arbetsmiljö
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori uppdaterar kring arbetsmiljöarbetet på Delmis kansli. Utifrån de arbetsmiljörisker kopplade till AMIF-projektet och som redovisades vid kommittésammanträdet den 17 januari 2023, görs bedömningen att de åtgärder som har vidtagits och kommer att vidtas säkerställer arbetsmiljön inom projektet. Under den nyligen genomförda planeringsdagen arbetade kansliet bland annat med arbetsmiljöfrågor vilket mynnade ut i konkreta åtgärder för att säkerställa att arbetsmiljön både är god och kan förbättras där det behövs.

Kommittén anser att det återkommande täta arbetet med arbetsmiljö är viktigt men att det behöver kompletteras med exempelvis Puls-mätning.

e) Migration i siffror – utvecklingsarbete
Utredningssekreterare Maria Cheung presenterar arbetet med ”Migration i siffror” på Delmis hemsida och hur det kan utvecklas. Kansliet avser att gå igenom, uppdatera, strukturera och förbättra ”Migration i siffror”.

Kommittén uppmärksammar att information på kommunal nivå värdesätts av många och att det ska tas i beaktande när kansliet uppdaterar ”Migration i siffror” samt att se om det finns möjlighet att lägga till information som berör massflyktsdirektivet.

3) Återvändandeprojektet

a) Information och uppdatering kring återvändandeprojektet
Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg presenterar information och uppdateringar kring det nystartade AMIF-finansierade återvändandeprojektet. Projektet ska pågå under tre år och innehåller tre delprojekt. Inom ramen för projektet har Delmi deltagit i Talk2Connect och den 24 maj spelar Delmi in första podcasten av sex planerade. Den 6 juni kommer Delmi, på inbjudan av rådsarbetsgruppen Working Party on Integration, Migration and Expulsion (IMEX), föreläsa för dess medlemmar. Den 13-14 juni kommer Delmi delta på en OECD workshop i Bryssel. Delmi har genomfört uppstartskonferens, styrgruppsmöte och referensgruppsmöte inom ramen för projektet under våren.

b) Beslut om tillsättande av ny ledamot i styrgruppen i återvändandeprojektet
Beslut: Anna Lindblad godkänns som ytterligare medlem av styrgruppen för återvändandeprojektet.

4) Kommunikation

Biträdande utredningssekreterare Alice Hertzberg presenterar kommunikationsinsatser som gjorts sedan föregående kommittésammanträde.

Vidare presenteras kommande aktiviteter:
• Sverigelansering av WDR 2023 (29 maj) i samarbete med Sida och EBA.
• Seminarium under Järvaveckan tillsammans med Stockholms stift ”Tro på Järva – unga och religion i morgondagens Sverige” 1 juni.
• Podcast inom ramen för återvändandeprojektet.

Det har släppts två asvnitt av Delmi-podden vilka har fått god spridning. På hemsidan är det publikationssidan som har flest unika sidvisningar. Delmi har nämnts 31 gånger i media under 2023.

Kommittén diskuterar hur formen för seminarier kan utvecklas och ber kansliet att återkomma med förslag till höstens kommittésammanträde.

5) Beslut om ansökningar och synopsis: korta presentationer från kansliet

Kommittén diskuterar de synopsis som kansliet presenterar.

a) Kommittén hade förelagts ansökan för projektet “Diskriminering i anställningsprocessen” av kansliet på Delmi.
Beslut: Kommittén beslutar om att godkänna synopsis.

b) Kommittén hade förelagts ansökan för projektet “Krig, politiskt ledarskap och viljan att lämna
Ryssland” av kansliet på Delmi. Matz Dahlberg avsade sig från att vara med i beslutet kring synopsis för att undvika risk för jäv.
Beslut: Kommittén beslutar om att godkänna synopsis under förutsättning att författarna accepterar att minska föreslagen budget från 450 tkr till 300 tkr.

c) Kommittén hade förelagts ansökan för projektet “En antologi om Tidöavtalet” av kansliet på Delmi.
Beslut: Kommittén godkänner projektet med reservationen att formatet för projektet ändras från antologi till ett format om fem PB/kunskapsöversikter och att tidslinjen för projektet anpassas till kommande utredningar

d) Kommittén hade förelagts ansökan för projektet “ Rapport om arbetskraftsinvandring till Sverige från länder utanför EU/EES” av kansliet på Delmi.
Beslut: Kommittén godkänner synopsis med reservation om att exakt kostnad för projektet förtydligas.

6) Projektförslag på Gallup-data

Utredningssekreterare Maria Cheung presenterar projektförslag kring Gallup-data och hur Delmi kan använda det.
Kommittén uppmanar kansliet att fortsätta arbeta vidare med förslagen som presenteras. Kansliet ska börja med de deskriptiva ansatserna och återkoppla kring arbetet till nästa kommittésammanträde.

7) Övriga frågor

Ordföranden tackar Henrik Malm Lindberg för hans långa insats som t.f. kanslichef, och framhåller hur fantastiskt fint han skött sina åligganden och hur uppskattat det varit i hela kommittén. Oförtröttlig omsorg har visats inte bara verksamhetens resultat utan också kanliets personal. Ordföranden avslutar med att välkomna Henrik Malm Lindberg i sin nya roll som biträdande kanslichef och hur glädjande det är att kunna fortsätta samarbetet med honom i denna nya roll.

8) Mötets avslutande

Ordföranden avslutar mötet och tackar ledamöter och kansliet.