Denna Policy Brief diskuterar innebörden och betydelsen av barnets bästa i migrationsrättsliga sammanhang och sätter principen om barnets bästa i relation till statens rätt att reglera invandring. Barnkonventionen ställer krav på att lagförslag förhåller sig till barns rättigheter men även på att rättighetsskyddet inte försämras.
Några övergripande slutsatser och rekommendationer
- PB belyser att barns rättigheter under de senaste åren på flera vis lyfts fram tydligare av Migrationsverket och domstolarna. Bland annat har Migrationsöverdomstolen har avkunnat en dom med en metod för hur en barnets bästa‑bedömning ska göras (MIG 2020:24).
- Däremot kan de nya förslagen i Tidöavtalet riskera principen av Barnets Bästa. FN:s barnrättskommitté har i sina senaste rekommendationer till Sverige (i mars 2023) uttalat att kommittén är oroad för konsekvenserna av samtliga 33 förslag i Tidöavtalet som rör migration (se CRC/C/SWE/CO/6-7). I rekommendationerna betonas vikten av att rättigheterna i barnkonventionen säkerställs för barn på flykt och barn i migrationsprocesser.
- Av flera skäl är det viktigt att synliggöra – och tydliggöra – de migrationsrättsliga intresseavvägningar som sker när barn är berörda. För att säkerställa att barnets bästa hanteras på ett rättssäkert vis i varje enskilt ärende föreslås att följande steg alltid genomförs vid en migrationsrättslig intresseavvägning som rör barn: identifiera barnets bästa, identifiera skäl kopplade till intresset av reglerad invandring samt sortera vad som för respektive barn talar mot att tillåta vistelse i Sverige och vad som avgör vilket/vilka intressen som väger tyngst i ärendet.
För att myndigheter och domstolar ska uppfylla sin motiveringsskyldighet rekommenderas även att samtliga dessa steg tydligt framgår av beslut respektive domar.
En första version av denna Policy Brief (PB 2020:5) publicerades av Delmi år 2020.
Om författaren
Louise Dane är doktor i offentlig rätt vid Stockholms universitet, samt jurist vid Asylrättscentrum.
Publiceringsdatum: 19 december 2023
Foto: Jason Sung, Unsplash.