Kommittésammanträde tisdag 17 januari 2023

Närvarande (kommittén): Joakim Palme (ordförande), Annika Sundén, Kerstin Brunnberg, Matz Dahlberg, Göran Holmqvist, Anna Lindblad (via Skype) och Pieter Bevelander (via Skype).

Närvarande (kansliet): Henrik Malm Linberg (t.f. kanslichef), Constanza Vera-Larrucea, Anna Hammarstedt, Iris Luthman, Suzanne Planchard, Åsa Holmquist och Ruth Björklöv.

Dagordning

1) Mötets öppnande

Ordförande Joakim Palme öppnar mötet och hälsar deltagarna välkomna, ett extra välkomnande ges Ruth Björklöv, Delmis nya praktikant.

Kommittén godkände protokollet från föregående möte 2022-11-22.

Dagordningen godkändes.

2) Information från kansliet

a) Ekonomi och budget
T.f. kanslichef, Henrik Malm Lindberg, redogör för det ekonomiska utfallet för 2022 samt presenterar en budget inklusive prognos för 2023. Ett nedlagt projekt samt personalläget på kansliet har skapat utrymme i budgeten. Höjd har tagits för tillsättningen av kanslichefstjänsten, men det återstår fortsatt utrymme för nya projekt på kansliet. Budgetpunkten om AMIF-projektet redovisas separat och kommer att fortlöpa under kommande år.

Ordförandens slutsats är att kansliet bör fokusera på att fylla på projektportföljen i den mån som är möjligt efter uppstarten av AMIF-projektet.

b) Information om aktiviteter rörande EU-ordförandeskapet
Utredningssekreterare Anna Hammarstedt ger en överblick av de aktiviteter som har genomförts av kansliet i och med EU-ordförandeskapet. Vidare presenteras de aktiviteter som planeras under vårterminen, däribland en halvdagskonferens, Policy-brief-publikationer och poddavsnitt.

Vidare presenterades en idé om ett uppföljningsseminarium tillsammans med EBA och ESO kring ordförandeskapet och Ukraina, vilket fick stöd av kommittén. Kommittén diskuterar föregående års debattartikel om massflyktsdirektivet och beslutar att en uppföljning ska göras.

Beslut: Kansliet ska göra en uppföljning av föregående års debattartikel om massflyktsdirektivet inför uppföljningsseminariet med EBA och ESO.

c) Workshop om block chains
Utredningssekreterare Iris Luthman presenterar det pågående arbetet kring Workshopen.

d) Tidöavtalets arbetsgrupp, planer och idéer
Utredningssekreterare Anna Hammarstedt presenterar arbetet i arbetsgruppen. Möjligheten att undersöka avskaffandet av EBO, införandet av vandelskrav och avskaffandet av humanitära skyddsgrunder studeras.

e) Arbetsmiljö
T.f. kanslichef Henrik Malm Lindberg presenterar lärdomar från tidigare AMIF-projekt samt en riskanalys av arbetsmiljön inför den stundande AMIF-projektstarten.
Kommittén uppmärksammar att det kan uppkomma situationer då exempelvis per capsulam-beslut kan behöva fattas innan nästkommande kommittésammanträde.

3) Lägesrapport för pågående projekt och övrig verksamhet
T.f. kanslichef Henrik Malm Lindberg presenterar projektportföljen. Sedan förra kommittésammanträdet har två projekt slutrapporterats, ett projekt har avbrutits, och tre projekt är godkända och kan gå vidare mot publicering. Kansliet har i dagsläget fem pågående projekt samt två projekt i uppstartsfasen.

Ordförande Joakim Palme noterar att flera av de planerade eller pågående projekten har formatet Policy Brief och att kansliet bör försöka starta lite större projekt (rapporter eller kunskapsöversikter) då det i dagsläget finns budgetutrymme.

4) Kommunikation

Biträdande utredningssekreterare Suzanne Planchard går igenom kommunikationsinsatserna sedan förra kommittésammanträdet.
Vidare presenteras kommande aktiviteter:
• Poddinspelningar (EU-podden samt lanseringen av avhandlingsnytt)
• Gemensam boklansering med Handelshögskolan i Stockholm
• Halvdagskonferens tillsammans med UNHCR
• Lansering av KÖ 2023:2, Religion, migration och integration (Magdalena Nordin)
• Lansering av Under ytan – vilka vill lämna sina länder för att komma till Europa eller Sverige? (Mikael Elinder, Oscar Erixson och Olle Hammar)

En analys av Delmis outreach under 2022 gås igenom, där man tydligt kan se att flera av händelserna under året (bland annat Rysslands invasion av Ukraina, riksdagsvalet samt punktinsatsen för kunskapsöversikt 2022:9) har gett Delmi utrymme i redaktionell media.

Kommittén diskuterar statistiken kring antalet lyssningar på Delmi-podden. Kommittén beslutar om att fortsatt hålla i gång poddserien, men att ingen speciell satsning bör göras i dagsläget.

5) Årsrapport

Utredningssekreterare Iris Luthman presenterar ett förslag på att skapa en årsrapport i redaktionellt format för att bättre nå ut med Delmis samlade insatser över året. Inspiration har hämtats från EBA:s årsrapport som de varje år presenterar för ledningsgruppen på Sida samt för utrikesutskottet.

Beslut: Kommittén beslutar att kansliet efter sommaren ska påbörja arbetet med att ta fram ett förslag till en lightversion av EBA:s årsrapport där man har möjlighet att kondensera de viktigaste medskicken för året. Innehållsmässigt kan kansliet utgå ifrån den årliga arbetsredogörelsen som skickas till Justitiedepartementet, vid sammanträdet den 22 november 2023 ska kommittén besluta om detta ska göras till en redaktionell produkt.

6) AMIF

T.f. kanslichef Henrik Malm Lindberg presenterar arbetet inför uppstarten av det nya AMIF-projektet. Personalläget på kansliet tas upp där försening av tillsättning av kanslichefstjänsten har skapat en fördröjning gällande beslut om projektledarrollen.

Beslut: Kommittén beslutar att ordförande Joakim Palme och ledamot Annika Sundén kommer ingå i styrgruppen för projektet samt att man vid behov kan ta in en tredje ledamot på tidsbegränsade uppdrag. Övriga i styrgruppen är kanslichefen, projektledaren, biträdande projektledare, samt projektekonomen. Kommittén delegerar till styrgruppen att ta beslut och godkännanden i projektet och att dessa sedan presenteras vid nästkommande kommittésammanträde.

7) Användning av Gallupdata

T.f. kanslichef Henrik Malm Lindberg presenterar läget kring den inköpta Gallupdatan, samt hur kansliet och kommittén får använda sig av denna. Vidare söker t.f. kanslichef efter kommitténs idéer på hur man bäst kan gå vidare.

Beslut: Kommittén beslutar att:
• Kansliet ska upprätta ett dokument för hur datan får hanteras och användas, detta dokument ska skrivas under av alla som får tillgång till datan.
• Principgodkännande för ett gemensamt projekt med EBA förutsatt att detta faller inom ramen för de villkor som Delmi sätter upp.
• Kansliet ska ta fram ett utkast på utlysning för nya projekt baserade på Gallup (beslut om formulering tas per capsulam under våren).
• Se över möjligheten för en projektanställning för deskriptivt arbete med Gallupdatan, med vägledning från ledamöterna Matz Dalhberg, Göran Holmqvist och Pieter Bevelander.

8) Behandling av synopsis

Kommittén hade förelagts ansökan för projektet “Kan tidiga insatser hjälpa nyanlända flyktingar att integreras i det nya samhället?” av ledamot Matz Dahlberg som är en av medförfattarna, Dahlberg lämnar sammanträdesrummet inför diskussion och beslut.

Beslut: Kommittén beslutar enhälligt att projektet godkänns. Kansliet ska upprätta ett dokument om hur det praktiska samarbetet med IFAU ska gå till.

9) Övriga frågor

Kommittén sammanträder igen den 23 maj vilket enligt ordföranden kan föranleda vissa per capsulam-beslut alternativt något digitalt möte.

10) Mötets avslutande

Ordföranden avslutade mötet och tackade ledamöter och kansli.