Kommittésammanträde tisdag 19 september 2023

Närvarande (kommittén): Joakim Palme (ordförande), Annika Sundén, Kerstin Brunnberg, Matz Dahlberg, Göran Holmqvist, Anna Lindblad, Pieter Bevelander

Närvarande (kansliet): Agneta Carlberger Kundoori, Henrik Malm Lindberg, Iris Luthman, Suzanne Planchard, Jenny Bergsten, Åsa Holmquist, Maria Cheung, Daniel Silberstein, Pinar Aslan Akay, Anna Hammarstedt

Dagordning

1) Mötets öppnande

Ordförande Joakim Palme öppnar mötet och hälsar deltagarna välkomna. Ett extra välkomnande ges till Jenny Bergsten (praktikant) och Matilda Niang i sin frånvaro (vikarierar som kommunikationsansvarig).
Kommittén godkänner protokollet från föregående möte 2023-05-23.
Dagordningen godkänns.

2) Information från kansliet

Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg och kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar status för nuvarande och kommande projekt, där några projekt är en aning försenade men utan större konsekvenser för verksamheten.
En stor ökning av antalet projekt har observerats i jämförelse med för några år sedan. Beslut fattas om att stryka flera potentiella projekt som inte är aktuella att gå vidare med och fokusera på pågående projekt.

a) Ekonomi och budget
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar 2023 och 2024 års budget. Prognosen för 2024 innebär att i stort sett samtliga medel är intecknade varför det kan komma att saknas utrymme för nya aktiviteter eller projekt. Intecknade medel för nuvarande år lämnar drygt 340 tkr överskott i budgeten. En del av dessa medel kan användas till diverse behov, som till exempel inköp av statistik och kompetensutveckling för medarbetare.

b) Arbetsmiljö
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori ger en uppdatering kring arbetsmiljöarbetet på Delmis kansli. Arbetsbelastningen är fortsatt hög, även om arbetsmiljön upplevs vara god. Ett löpande samtal om arbetsmiljön förs på kansliet. Det pågår även diskussioner med HR om möjligheterna att genomföra en arbetsmiljödialog/arbetsmiljömätning.
Ett inlån av personal (Andreas Savelli) från RK förbereds, dock utan att Delmi behöver stå för någon lönekostnad eller ha arbetsmiljöansvaret.

c) Migration i siffror – utvecklingsarbete
Utredningssekreterare Maria Cheung presenterar arbetet med statistik under fliken ”Migration i siffror” på hemsidan och ger förslag på åtgärder för en tydligare presentation av statistiken. Förslaget är att till en början genomföra kortsiktiga åtgärder som tar mindre tid i anspråk; ändring av rubriker, en tematisk indelning och korrigering av uppenbara fel. På längre sikt behöver mer resurskrävande åtgärder genomföras, till exempel en beskrivning av statistiken i text för att underlätta tolkning av siffrorna.
Ordförande Joakim Palme föreslår att delar av budgetöverskottet för i år kan nyttjas för att utveckla hemsidan, om möjligheter till det finns.

d) Kommunikation
Utredningssekreterare Suzanne Planchard presenterar genomförda och planerade kommunikationsinsatser. Sommaruppehållet innebär att få kommunikationsinsatser finns att redovisa sedan föregående kommittésammanträde. Det kommunikativa arbetet blir mer intensivt i höst i samband med olika lanseringar och evenemang. Även tre avsnitt för Delmi-podden ska släppas.
Ambitionen är att den nya kommunikatören Matilda Niang ska utarbeta en mer långsiktig strategi för Delmis kommunikation.

e) Tidö-avtalet
Utredningssekreterare Anna Hammarstedt presenterar arbetet med Tidöavtalet. Utredningssekreterare Constanza Vera-Larrucea har varit i kontakt med Louise Dane om att skriva en Policy Brief om Tidöavtalet ur ett barnrättsperspektiv.
Ett kommande seminarium ”Tre punkter om migration i Tidöavtalet- perspektiv från forskningen” ska hållas den 24 oktober. 136 anmälningar om deltagande i seminariet har inkommit hittills och SVT Forum kommer möjligen att göra en sändning.
Kansliet har även en bevakning av utredningar med koppling till de migrationsrelaterade punkterna i Tidöavtalet.

3) AMIF-projektet

Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg delger information och uppdatering kring återvändandeprojektet. Två av tre delprojekt är igång. Det första delprojektet är i datainsamlingsfasen och det andra är i en uppstartsfas. Ett referensgruppsmöte hölls nyligen och resulterade i mycket god input, kontakter och värdefulla tips.
Det pågår även en del kommunikativt arbete, med en poddserie på totalt sex avsnitt, deltagande med en programpunkt på AMIF-dagen den 9 november, planering av en halvvägskonferens tillsammans med andra AMIF-finansierade återvändandeprojekt, och uppdatering av hemsidan med länkar och nyheter. Lansering av publikationer inom projektet kommer först VT2024.

4) Systematisk översiktsmetod

Utredningssekreterare Pinar Aslan Akay presenterar det pågående arbetet med att utveckla ett stödmaterial för genomförande av systematiska översikter. Pinar Aslan Akay har tillsammans med utredningssekretare Iris Luthman och Suzanne Planchard utformat utkast till underlag för stödmaterial, som framöver kan utökas och utvecklas.
Kommittén är överens om att det är ett bra verktyg som underlättar strukturering av litteratursammanställningar, men det behöver kompletteras med en pedagogisk läsanvisning för externa forskare, där syfte och tillämpning av stödmaterialet tydliggörs.

5) Gallup

Utredningssekreterare Maria Cheung presenterar arbetet med att utforma projektförslag för användning av Gallup-data. Två projektförslag presenteras: en om attityder till migration, och en med fokus på islamofobi. Projektförslaget om attityder till migration diskuteras av kommittén i relation till pågående desinformationskampanjer i Sverige. Det är högst aktuella frågor och Delmis kunskapsbidrag är angeläget men kan med fördel föregås av en riskanalys.
Beslut fattas om att producera 3-4 korta rapporter för publicering på hemsidan. Rapporterna ska skrivas i form av korta PDF med nödvändig information och i hemsideformat. Det bedöms vara ett prioriterat arbete.

6) Projektförslag

Inga projektförslag presenteras.

7) Delmi 10 år

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar preliminära förslag till aktiviteter för att uppmärksamma att Delmi blir 10 år den 21 november. Den 21 november har vi även planeringsdag för kommittén och då ska en fördjupad diskussion om dessa aktiviteter genomföras. Vissa förslag behöver emellertid diskuteras tidigare, till exempel förslaget om en debattartikel som kräver förarbete.
Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg beskriver tankar kring en tematik för 10-årsjubileet, där en serie av olika aktiviteter kan genomföras för att uppmärksamma Delmis arbete och roll som en brygga mellan forskning och beslutsfattande.
Kommittén är eniga om att det är bra att vara självvärderande, men att 10-årsjubileet främst bör ha en framåtblickande inriktning. En fördjupad diskussion om detta förs på planeringsdagen den 21 november.

8) Verksamhetsplan

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar arbetet med att upprätta en verksamhetsplan. Den bygger på ett förslag på hur Delmis program och strategi kan omsättas. Där ingår också en uppdaterad version av en mall för att göra en utvärdering av projektansökningar.
Kommittén är överens om att det är viktigt med en verksamhetsplan och att den används och följs upp. Det är föredömligt att verksamhetsplanen är förankrad i övriga dokument, och den blir vägledande för prioriteringar som behöver göras på kansliet. Formellt beslut fattas på planeringsdagen den 21 november, men det är bra att ha fått denna orientering innan dess.

9) Kommande planeringsdag i november

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar upplägg för den kommande planeringsdagen i november. Tanken är att planeringsdagen är interaktiv, med diskussioner i workshop-format. Fokus kommer att vara på Delmis 10-årsjubileum och på verksamhetsplanen för 2024. Underlag till planeringsdagen kommer att delas i god tid för att möjliggöra förberedelse.
Det föreslås att kommittén samt kansliet funderar över om det går att ta fram 10-årsöversikter om händelser på migrationsområdet samt medial rapportering om migration som kan användas som en del i underlaget till Delmis 10-årsjubileum.

10) Övriga frågor

Ordförande Joakim Palme informerar om att statssekreteraren respektive migrationsministern kommer att delta vid några av Delmis kommande aktiviteter.
Vi förbereder även för utvärdering av Delmi nästa år.

11) Mötets avslutande

Ordföranden avslutar mötet och tackar ledamöter och kansliet.