Kommittésammanträde tisdagen 21 november 2023

Närvarande (kommittén): Joakim Palme (ordförande), Annika Sundén (deltog digitalt), Pieter Bevelander, Kerstin Brunnberg, Anna Lindblad

Närvarande (kansliet): Agneta Carlberger Kundoori, Henrik Malm Lindberg, Constanza Vera-Larrucea, Daniel Silberstein, Åsa Holmquist, Anna Hammarstedt, Iris Luthman, Suzanne Planchard, Maria Cheung, Pinar Aslan Akay, Jenny Bergsten, Andreas Savelli

Dagordning

1) Mötets öppnande

Ordförande Joakim Palme öppnar mötet och hälsar deltagarna välkomna. Ett extra välkomnande ges till Andreas Savelli (utredningssekreterare), inlånad från försvarsdepartementet.
Kommittén godkänner protokollet från föregående möte 2023-09-19.
Dagordningen godkänns, ett tillägg görs kring kontakt med riksdagens utskott.

2) Information från kansliet

a. Ekonomi och budget
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar budgeten för 2023, 2024, och preliminär budget för 2025. Budgeten för 2023 kommer ha nyttjats i sin helhet vid årets slut. En ny medarbetare kommer under v.48 för att vikariera under en föräldraledighet. Budgeten för 2024 är intecknad och kansliet vidtar åtgärder för att säkerställa att 2024 års budget inte överskrids samt, om möjligt, skapa ytterligare utrymme i budgeten. Preliminär budget för 2025 visar en större marginal för 2025 än för 2024.

Kommittén uppmanar kansliet att fundera på hur Delmi hittar en balans mellan personalkostnader och externa projekt.

b. Kommunikation
Utredningssekreterare Suzanne Planchard presenterar arbetet med kommunikation, och informerar om att det under december, januari och februari kommer flera utåtriktade aktiviteter. Under 2024 kommer budgeten för utåtriktad verksamhet vara begränsad. En uträkning av kostnaden för olika utåtriktade aktiviteter i relation till antalet personer som nås presenteras. Konstateras att vid större utåtriktade satsningar är det fördelaktigt att samverka med andra relevanta aktörer då fler personer nås.

Kommittén föreslår att kansliet fortsätter söka samverkan med andra aktörer för utåtriktade aktiviteter givet att kansliet ser en fördel med de samarbetena.

c. Lägesrapport för projekt och övrig verksamhet
Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg presenterar pågående projekt på kansliet. Tre av projekten ska lanseras i närtid. Policy Brief:en Ökar röstande aptiten på medborgarskap? har lanserats nyligen. Även med budgetläget finns det utrymme för att lägga till mindre projekt till portföljen 2024. Utredningssekreterare Anna Hammarstedt presenterar arbetet med Tidö-avtalet. Ett seminarium, Tre punkter om migration i Tidöavtalet – perspektiv från forskningen, har genomförts under hösten och en Policy Brief som relaterar till Tidö-avtalet är snart klar (om skyldigheten att beakta principen om barnets bästa i svenska migrationsärenden). På grund av budgetläget har arbetet kring Tidö-avtalet behövt revideras. Utredningssekreterare Maria Cheung presenterar arbetet med Gallup-data. Sedan senaste kommittésammanträdet har kansliet bestämt för att, i enlighet med tidigare beslut från kommittén, bryta upp arbetet i mindre rapporter och uppdatera en tidigare studie.

d. Arbetsmiljö
Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar arbetet med arbetsmiljöfrågor. Arbetsmiljöfrågor uppmärksammas löpande. Arbetsbelastningen är hög för kansliet men stämningen är god och kansliet gör prioriteringar mellan projekten för att avlasta medarbetarna. Kansliet har inlett dialog med HR-ansvarig på Regeringskansliet kring hur HR och Delmi kan ha närmare kontakt.

Kommittén uppmanar att fortsätta fokusera på arbetsmiljöarbetet och säkerställa att arbetsbelastningen för kansliet inte blir för hög.

3) Presentation av återvändandeprojektet  

Biträdande kanslichef Henrik Malm Lindberg delger information och uppdatering kring återvändandeprojektet. Delprojekt 1 och 2 är aktiva, delprojekt 3 har inte startat än. Båda aktiva projekten har förskjutits i tid och AMIF är informerade om detta. Det finns ingen risk för att förseningarna ska bli stora och det finns god tidsmarginal i projektet. Planerad lansering för delprojekt 1 är kvartal 3 2024 och för delprojekt 2 kvartal 1 2025.

Delmi presenterade sina projekt på AMIF-dagen med 180 deltagare. Ett antal aktiviteter är planerade under 2024, exempelvis utåtriktade aktiviteter som podd-avsnitt och halvvägskonferens med de andra AMIF-projekten, som syftar till att öka kapaciteten hos stakeholders och sprida kunskap från vår forskning. Det finns ett tätt samarbete med AMIF i denna fråga. Tack vare samarbeten som upparbetats genom tidigare AMIF-projekt fick Delmi i uppdrag från Strömsunds kommun om att skriva en kunskapsöversikt om återvändande och återintegration för barn i familj som lanseras den 22 januari.

4) Återkoppling från möte med migrationsministern den 7 november

Ordförande Joakim Palme informerar kommittén om mötet Delmi hade med migrationsminister Maria Malmer Stenegard där Delmi presenterade verksamheten och pågående projekt. Finns ett stort intresse för verksamheten samtidigt som Delmis oberoende framhölls från den politiska ledningen.

5) Datum för kommittésammanträden 2024

Datum för kommittésammanträden bestäms till:
12/2 13-16
22/5 9-12
11/9 (eventuell heldag) 9–16 annars 9–12
20/11 (eventuell heldag) 9–16 annars 9–12

6) Delmi 10 år

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar hur Delmi arbetat vidare med planeringen inför Delmis 10 års-jubileum utifrån det underlag som presenterades vid kommittésammanträdet 2023-09-19. Syftet är att både påvisa de bidrag som Delmi gjort under 10 år samtidigt som vikten av hur Delmi kan fortsätta ta fram och sprida kunskap kring migrations- och integrationsfrågor framåt betonas. Olika utåtriktade aktiviteter planeras för 2024. Tre underlag presenteras varpå gruppdiskussioner hölls kring underlag för utvärdering av Delmi, framtagande av en tidslinje kring Delmis bidrag utifrån den migrationspolitiska utvecklingen samt upplägget av en konferens för att uppmärksamma Delmi 10 år.

7) Delmis verksamhetsplan 2024

Kanslichef Agneta Carlberger Kundoori presenterar diskussionsunderlag för verksamhetsplanen för 2024 och verksamhetsplanen enligt beslut från kommittésammanträdet 2023-09-19. Kansliet har uppdaterat och förtydligat prioriterade områden för 2024, och inkluderat rutiner för uppföljning av verksamhetsplanen för att säkerställa att den följs.

Kommittén ger kansliet i uppdrag att prioritera arbetet kring de migrationspolitiska förslagen i Tidö-avtalet och identifiera nya projekt för 2025, samt i övrigt förtydliga enligt de kommentarer som framkom under kommittésammanträdet. Med dessa revideringar fastställde kommittén Verksamhetsplanen för 2024.

Övriga frågor

Utredningssekreterare Andreas Savelli redogör för Delmis arbete att närma sig relevanta riksdagsutskott.

Kommittén ger kansliet mandat att kontakta socialförsäkringsutskottet.

Mötet avslutas

Ordföranden avslutar mötet och tackar ledamöter och kansliet.