Syftet med rapporten är att få mer kunskap i frågorna och en bättre förståelse för migranters välbefinnande och befolkningens attityder till migration i Sverige, Norden och Europa. För att besvara dessa frågor används data från Gallup World Poll (GWP) för perioden 2016–2023.

Några övergripande slutsatser och rekommendationer

Rapporten visar att migranters självskattade välbefinnande är högt i Sverige jämfört med andra länder i Europa. Välbefinnandet ger en bild av hur man utvärderar sitt nuvarande liv, och kan ses som ett mått på hur tillfredsställd man är med livet. Även befolkningens attityder till migration, som mäts med hjälp av Gallups Migration Acceptance Index, är positivare i Sverige jämfört med andra länder i Europa. Rapporten visar att det finns en positiv samvariation mellan migranters välbefinnande och befolkningens attityder till migration, där Sverige och de övriga nordiska länderna hör till de länder med både ett högt välbefinnande för migranter och en hög grad av acceptans för migranter. Länder med en låg grad av acceptans för migranter karaktäriseras däremot av ett genomsnittligt lågt välbefinnande för migranter.

Migranter utgör en selekterad grupp, men också en heterogen grupp.
Det finns skillnader i gruppsammansättningen och skillnader i länders regelverk, institutioner och välfärdssystem med mera som påverkar resultaten. Ett generellt mönster som ändå framkommer är att nyanlända tenderar ha en högre framtidstro. Det handlar generellt om ganska komplexa förändringar i välbefinnandet när man kommer till ett nytt land; vilket land man kommer ifrån och vilket land man migrerar till samt olika händelser i livet påverkar. Över lag ser vi indikationer på att migranters välbefinnande tenderar att konvergera mot den inhemska befolkningens i länder där acceptansen för migranter är hög. Således kan befolkningens attityder spela en avgörande roll för hur väl migranter integreras i samhället, där en hög grad av acceptans och positiva attityder till migration kan underlätta anpassningen och förbättra ens livskvalitet. Genom att utgå från migranternas perspektiv, hoppas vi att rapporten kan bidra till att bredda den befintliga kunskapsbasen om migration och integration.

Om rapportförfattarna

Maria Cheung, fil. dr. i nationalekonomi, utredningssekreterare på Delmi. Matz Dahlberg, professor i nationalekonomi, Institutet för bostads-och urbanforskning (IBF) och nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet. Hyrije Hasani, fil. kand. i nationalekonomi

Rapporten publicerades 19 september 2024. 

Fotograf: Xin via Unsplash.